hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Ivana Petrović vs Viktor Ivančić

25.04.2013.

Zahtjev Ivane Petrović za pokretanjem postupka protiv Viktora Ivančića zbog teksta „Dajte mi još!“, objavljenog na http://lupiga.com/vijesti/index.php?id=7296

 22. studenog 2012.

 

Zaključak: Uz jedan suzdržani glas prihvaćen je zaključak da se Viktoru Ivančiću ne izrekne nikakva mjera, ali ga se upozori na sve okolnosti i moguće posljedice takvoga pisanja i na to da se neki članovi Vijeća časti ne slažu s poopćavanjima i pretjerivanjima kojima se služio u tekstu.

 

Obrazloženje: U tekstu objavljenom u glasilu Srpskog nacionalnog vijeća Novosti, Viktor Ivančić reagira na euforiju nastalu u Hrvatskoj u povodu oslobođenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača od optužbi za ratni zločin tijekom Domovinskog rata, zatim na medijsko nametanje dojma da tu euforiju moraju dijeliti i dijele svi u Hrvatskoj, te na opasnost da budu zaboravljeni i nesankcionirani zločini počinjeni u Domovinskom ratu prema Srbima. Koristi se pritom pretjerivanjima, poopćavanjima pa i vulgarnostima, uz imenovanje kolega koji ne misle kao on i spominjanje ljudi na najvišim funkcijama u državi.

U raspravi koja se vodila o tome tekstu ukazano je na to da je on objavljen u Novostima a ne u Feral Tribuneu, kojemu bi po stilu pripadao. Ukazano je na to da su korišteni sklopovi kao „publika bandažirana trobojnim luđačkim košuljama“, „Hoću još bijesnih šola i hodaka koji trgaju meso sa Zorana Pusića. Hoću još škovrlja koji ujedaju Milorada Pupovca. Kolorirajte mi pogled na svijet njihovim krvavim njuškama“, „Zasipajte me 'Pobjedom Hrvatske' od ranog jutra“. „Izbijte mi 'Pobjedom Hrvatske' dah iz pluća, da ne moram izgovarati kako slavimo nestanak Srba“, „Nije mi dovoljno protokolarne melodrame. Hoću još podržavljenja. Želim predsjednika države koji generale ljubi u dupe. Želim predsjednika Sabora koji generale ljubi u dupe …“ „Utjerajte mi voljenu Hrvatsku u kosti. Ugurajte mi voljenu Hrvatsku u sve raspoložive šupljine… Neka budem toliko ispunjen voljenom Hrvatskom da u meni ne ostane ništa ljudsko“. „Dajte mi Thompsonov 'za dom spremni' u udarnom večernjem terminu…Opslužite me s još fašističke rutine. Uvedite me u pivnicu na otvorenom da se ostvarim kroz bakljadu i zaklade. Vratite me u München iz trideset treće“ itd. Sve to, rečeno je, uz neke političke ocjene, ne može se smatrati govorom mržnje, ali bi ga neka poopćavanja i pretjerivanja mogla izazvati.

S druge strane, rečeno je kako Ivančić nije napisao ništa što već prije nije napisao te kako je ukazao na probleme koje su mnogi drugi novinari prešutjeli i kako Ivančić ovim tekstom reagira na aktualni događaj koji je nekoliko dana zaokupljao cijelu javnost, pa da zato ima pravo na stanovita pretjerivanja, poopćavanja i ironiju kako bi pojačao poruku koju želi poslati. Činjenica da je tekst tiskan u Novostima, a ne Feralu, nije relevantna, a činjenica da se nastupa sa stajališta manjine, a ne većine, neutralizira diskriminaciju koju bi mu se mogla predbaciti.

Upozoreno je, međutim, da pri pisanju o tako osjetljivim temama treba biti svjestan mogućih posljedica pa im zato – čak i u autorskim tekstovima, koji imaju pravo na osebujan stil – treba pristupati krajnje odgovorno, kao što su to, uostalom, feralovci činili među prvima izvještavajući s ratišta na početku Domovinskog rata.

 

Povratak

AKTUALNO