hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Marina Mijalić vs Zrinka Korljan, Viktorija Macukić

25.04.2013.

Zahtjev Marina Mijalića za pokretanjem postupka protiv novinarki Zrinke Korljan i Viktorije Macukić zbog teksta objavljenog u Jutarnjem listu 14. prosinca 2012. godine „Vlakovođa staje kad mu odgovara, kasni se zbog vremena i nemara“.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Zaključak: Vijeće jednoglasno ocjenjuje da novinarke Zrinka Korljan i Viktorija Macukić nisu povrijedile Kodeks časti.

Obrazloženje: U nevelikom članku „Vlakovođa staje kad mu odgovara, kasni se zbog vremena i nemara“ opisuje se kako je vlak iz Karlovca do Zagreba kasnio 124 minute, te da je nadomak odredištu, u Hrvatskom Leskovcu, stajao 90 minuta. Putnici su doznali da je razlog tome to što je vlakovođi isteklo radno vrijeme te da su putnici morali čekati da stigne njegova zamjena. Mnogi putnici su se žalili, pa su na temelju toga kolegice Korljen i Macukić napisale tekst.

Marin Mijalić se žali da je članak pisan senzacionalistički, te da njegov naslov gotovo poziva na javni linč. Kaže da kao običan građanin zna da postoji zakon i propis po kojemu je strojovođa trebao postupiti tako kako je postupio. Tvrdi da se danas svatko može baviti novinarstvom i traži sankcije za pisanje „budalaština“. Viktorija Macukić u svom očitovanju kaže da u tekstu nema ničeg spornog, da su sve informacije provjerene, da je članak objektivan i pisan po pravilima struke. Naslov ne poziva na linč, niti je djelo novinara.

Vijeće također ocjenjuje da je tekst pisan umjereno, a da naslov nije autorski rad nego je dio redakcijske opreme za koju autorice ne mogu snositi odgovornost. Tekst ilustrirao raspoloženje nervoznih putnika koji su, zbog loše organizacije posla, jako kasnili na relativno kratkoj relaciji zbog čega se, uostalom, HŽ i ispričao u članku.

 

 

Povratak

AKTUALNO