hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Ivana, Branka, Ksenija Vilotić vs Damir Strugar

25.04.2013.

Zahtjev Ivana, Branka i Ksenije Vilotić (po odvjetnici Mariji Budimir) za pokretanjem postupka protiv novinara Damira Strugara zbog tekstova objavljenih u Regional Expressu-online i njegova nastupa kao novinara u zastupanju vlastitih, privatnih interesa.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti izriče Damiru Strugaru opomenu i poziva ga da prestane pisati o pitanjima u kojima ima privatne interese.

 

Obrazloženje: Prema prijavi, novinar Damir Strugar je iz niskih pobuda, motiviran osobnom netrpeljivošću prema obitelji svoga bratića u čije je ime pokrenut ovaj postupak, a zaogrnut navodnom brigom za javni moral, nastojao Ivanu Vilotiću onemogućiti da zakupi hostel u Fažani. Načelnici općine Fažana predstavio se kao novinar i imao s njom susret na kojemu je izvrijeđao i oklevetao obitelj Vilotić, navodeći kaznena djela koja je Vilotić počinio na njegovu štetu. Od Općinskog vijeća Fažana tražio je raskid Ugovora o zakupu, a kad to nije uspio, pokrenuo je javni linč protiv obitelji u Regional Expressu, za koji piše, što su prenijeli i neki drugi mediji. Strugar je pritom prešutio srodnički odnos s rođakom, a predbacio mu je kazneno djelo, ne poštujući zakone prema kojima se pravomoćno osuđenoj osobi ne smije spočitavati kazneno djelo, te prikazujući ga kao nemoralnu osobu, nedostojnu zakupa hostela.

U svom očitovanju Damir Strugar odgovara da je postupio novinarski odgovorno i profesionalno. Kaže da je jedini bio upućen u problem, da je istraživao te došao do podataka o tome kako Vilotić, kao socijalni slučaj iz Pule, koji duguje općini stanarinu za socijalni stan, osuđeni nasilnik, dobiva od općine Fažana u zakup hostel, makar zbog tih okolnosti nema jamstva da će uredno plaćati najamninu, što sve izaziva javni interes. K tome, zaključuje Strugar, Vilotić nikada nije demantirao tekst, po čemu Strugar zaključuje da je potvrđena njegova ispravnost.

Događaji povezani s ovim slučajem uključuju višegodišnje loše odnose obitelji dviju sestara koje žive u susjednim kućama, pravomoćne sudske presude i pokrenute sudske tužbe, negativne novinarske tekstove, prijave strukovnim tijelima, prijavu Uskoku i druge zamršene međusobne odnose i odnose prema trećima. Ne ulazeći u potankosti tih odnosa, za NVČ je presudno da novinar Strugar nije neutralni promatrač, nego sâm sudjeluje u kreiranju tih odnosa, a sud će ocijeniti kako. Svjedočanstvo da je Strugar kod fažanskih vlasti nastojao onemogućiti Vilotića u stjecanju zakupa upućuje na to da je isprepleo svoju novinarsku ulogu s ulogom stranke u sukobu, te se oglušio o Kodeks časti koji propisuje da treba izbjegavati sve situacije koje mogu dovesti u pitanje nepristranost novinara. Damir Strugar se trebao kloniti pisanja o Vilotićima te je temu trebao prepustiti drugima u redakciji.

Protiv ovog zaključka tuženi Damir Strugar podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.  Središnji odbor na 7. sjednici održanoj 2. listopada 2013. godine potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

 

Povratak

AKTUALNO