hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Damir Kufner vs Goran Gazdek

25.04.2013.

 

Zahtjev Damira Kufnera (po odvjetniku Mariju Jurlinu) za pokretanjem postupka protiv Gorana Gazdeka, glavnog urednika portala virovitica.net, zbog objavljivanja kolumni Ljube Weissa u toku prosinca 2012. i siječnja 2013.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti jednoglasno ocjenjuje da novinar Goran Gazdek nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Odvjetnik Damira Kufnera žali se zato što je portal virovitica.net više puta objavio kolumne Ljube Weissa u kojima je „isti komentirao te se osvrtao na nepravomoćne sudske postupke u kojima se kao stranka pojavljuje Damir Kufner“. U zahtjevu dalje stoji: „Smatramo da je ovakvo ponašanje glavnog urednika portala www.virovitica.net, koji je objavljivao predmetne tekstove, neprimjereno i protuzakonito, i da je isto smišljeno te je učinjeno isključivo kako bi se naštetilo mojoj stranci Damiru Kufneru. Ovo pogotovo jer Ljubomir Weiss uopće nije zaposlenik portala www.virovitica.net“.

Ćinjenica je da je Weiss još 10. studenoga 2011. napisao kolumnu „Cavallino –misterij jedne investicije“ u kojoj je pisao o velikom ulaganju u vinariju Cavallino Lukavac, slatinski vinski biznis koji bi ljudima toga kraja donio radna mjesta i budućnost, a koje je ugroženo zbog izigranoga povjerenja, nezakonitosti u poslovanju, uz sumnju u nesavjesno poslovanje, pronevjeru i zloporabu položaja. Zbog toga je, tvrdi Weiss, poduzetnik Karl Schmidt podnio prijavu protiv Zlatka Lukačevića i Damira Kufnera.

Kufner je zbog te kolumne tužio Ljubu Weissa no potkraj 2012. u prvostupanjskom je postupku tužbeni zahtjev odbijen. U siječnju 2013. objavljene su još dvije kolumne Ljube Weissa u kojima on detaljnije piše o tome zašto je propalo ulaganje Karla Schmidta u vinariju, o negativnoj ulozi Damira Kufnera u tome i o sudskim procesima koji se zbog toga vode.

Goran Gazdek u svojem očitovanju odbija tvrdnje da je vrijeđao dostojanstvo, čast i ugled Damira Kufnera, da je člancima objavljenim na portalu vršio pritisak na pravosudni sustav te da je to radio smišljeno, kako bi naštetio Damiru Kufneru. Kaže da Damira Kufnera ne poznaje te da ne postoji ni jedan razlog zbog kojega bi svjesno, s namjerom, štetio njegovoj časti i ugledu. O gradnji vinarije u selu Lukavac kod Slatine, najvećoj investiciji vinskog biznisa u Hrvatskoj, u koju je uloženo osam milijuna kuna, međutim, virovitica.net je pisao jer je postojao opravdani interes javnosti – u jedan gospodarski zaostali kraj, s velikim brojem nezaposlenih, dolazi peta svjetska vinarija, s namjerom da obnovi proizvodnju. Posao je, međutim, propao zbog sumnji u niz kriminalnih radnji i partnerskog nepovjerenja. Postoje opravdani razlozi da portal i dalje izvještava javnost te po pravilima struke komentira i analizira slučaj. Virovitica.net nema zaposlenih novinara pa, uz dozvolu autora i uredništava prenosi članke iz drugih medija ako se oni odnose na Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju. Tako je prenosio i tekstove vezane uz slučaj Cavallino.

Povratak

AKTUALNO