hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 12. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. siječnja 2005.

Ivan Marović vs Drago Galić

25.01.2013.

Zahtjev Ivana Marovića za pokretanje postupka protiv Drage Galića zbog teksta u Bugu od 21. studenog 2004. godine.

 

Zaključak: Novinar Drago Galić povrijedio je članke 4. i 7. Kodeksa časti hrvatskih novinara i izriče mu se opomena opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti. 

 

Obrazloženje: Novinar Drago Galić u članku „Penicilin za linuxaša u rubrici Vijesti BUG on line povrijedio je članke 4. i 7. Kodeksa časti hrvatskih novinara i izriče mu se opomena opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

Prema članku 4. novinar je dužan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju, a prema članku 7. novinar je dužan poštivati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati dostojanstvo i integritet osobe s kojom polemizira.

U vrlo površnom tekstu koji bi se teško mogao podvesti pod  bilo koju novinarsku formu, autor se po kratkom postupku obračunava sa svojim neistomišljenicima, a svakom tko drugačije misli se ruga.

O kako se promašenom tekstu radi najbolje govore redom negativne reakcije čitatelja. Možda bi taj tip pisanja odgovarao e-mail čavrljanju ali ne profesionalnom novinarskom uratku.

Kodeks časti hrvatskih novinara skup je profesionalnih etičkih normi koji obvezuje sve poselnike javne riječi bez obzira jesu li članovi HND-a ili ne, s čime bi svaki novinar trebao biti upoznat čim krene u taj posao. Postupak može pokrenuti svaki čitatelj koji misli da su prekršena profesionalna pravila.

Povratak

AKTUALNO