hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 12. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 15. travnja 2013.

Snježana Banović vs Tomislav Kukec, Vuk Radić, Miran Pavić, Gordana Janoska, Mladen Pleše

11.07.2013.

Zahtjev Snježane Banović za pokretanjem postupka protiv novinara Tomislava Kukeca, urednikâ Nedjeljnog Jutarnjeg Vuka Radića i Mirana Pavića, urednice web portala Gordane Jankoske Vranić te glavnog urednika Mladena Plešea zbog objavljivanja i opreme teksta „Ekstremni skandal na kulturnoj sceni Snježana Banović smanjila dotacije svima osim Snježani Banović“, objavljenoga u Nedjeljnom Jutarnjem 24. veljače 2013.

Zatraženi demantij Ministarstva kulture (25. veljače) nije objavljen.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Izriče se opomena autoru teksta Tomislavu Kukecu, urednicima Nedjeljnog Jutarnjeg Vuku Radiću i Miranu Paviću, urednici web-portala Gordani Jankoskoj Vranić te glavnom uredniku Jutarnjeg lista Mladenu Plešeu.

 

Obrazloženje: U svojoj prijavi Snježana Banović ističe da je, među ostalim, u spornom tekstu posebno pogođena naslovnicom i tvrdnjom da je ona sama sebi dodijelila 50.000 kuna. Tekst je površan i senzacionalistički, ali pitanje je koliko naslov proizlazi iz teksta. Činjenica je da je ona upozorila na netočnosti i najavila da će poslati ispravak, a da je tekst ipak nakon toga postavljen na web-izdanje, a ispravak nije objavljen. U korist Jutarnjeg lista može se reći da je tjedan dana nakon što je objavljen taj tekst tiskan intervju s ministricom kulture Andrejom Zlatar koja je objasnila u čemu je bila zabuna s tih 50.000 kuna. Taj novac nije dodijeljen zbog toga što je riječ o predstavi Snježane Banović, nego zbog toga što je obveza Ministarstva financijski podržati kazalište koje postavi tekst prethodne godine nagrađen Nagradom Marin Držić. Novinar Tomislav Kukec tvrdi da je pokušao dobiti komentar Snježane Banović i Ministarstva kulture ali ona kaže da je dobila samo neku nesuvislu SMS poruku dan prije objavljivanja.

Novinarsko vijeće časti izriče opomenu autoru jer je tekst neuravnotežen, a urednicima izriče opomenu zbog opreme koja je zaista naštetila Snježani Banović, te zbog neobjavljivanja ispravka.

 

 

Povratak

AKTUALNO