hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. veljače 2009.

Danijela Stepić vs Boris Trupčević

03.10.2012.

Protest Danijele Stepić i anonimne čitateljice protiv 24sata zbog naslovnica od 24. i 26. listopada 2008. s mrtvim tijelom Ive Pukanića uz naslov "Krvavi teror". 

 

Zaključak: Objavljenim fotografijama list je teže prekršio Kodeks časti pa se glavnom uredniku Borisu Trupčeviću jednoglasno izriče teža opomena.

 

Obrazloženje: Čitateljica Danijela Stepić iz Zagreba pita se je li bilo neophodno pokazati otkriveno mrtvo tijelo Ive Pukanića u dvorištu, uz automobil koji je odletio u zrak. Čitateljica Marina iz Osijeka  reagira na naslovnicu i čitav niz fotografija na unutarnjim stranicama koje, kako smatra, "ugrožavaju osnovno ljudsko dostojanstvo i izazivaju burne emocije".

Glavni urednik Boris Trupčević u svojem očitovanju prihvaća da je naslovnica 24sata  u povodu smrti Ive Pukanića uznemirila dio javnosti, no smatra da ona nije sporna jer "takva je bila i stvarnost – brutalna i uznemirujuća – i na žalost još uvijek jest". Tvrdi da je uredništvo imalo i fotografije s još više detalja, na kojima se vide otvorene rane i krv, ali da ih nije objavilo te tvrdi da je postupilo profesionalno jer se radilo o razmjerno važnoj osobi i  izuzetno važnom događaju "što  opravdava objavu čitave necenzurirane stvarnosti".  Pita se: zašto nitko nije reagirao kad su (u mnogim drugim medijima) objavljene slične fotografije osoba iz krim-miljea? Smatra kako je "sve to stvarnost koju javnost ima pravo znati i treba znati"  te da  je "u svjetskoj medijskoj praksi vrsta događaja ta koja u našoj profesiji određuje 'granicu' ukusa i dostojanstva, i opravdanost brutalnih fotografija. Ovo je bio takav događaj", smatra Trupčević.

Članovi Vijeća časti ocjenjuju,  pak, da je, bez obzira na to što je objavom fotografija otkrivenoga mrtvog tijela na kojima su vidljive smrtonosne rane i lice ubijenoga, htjelo naglasiti stvarnost u kojemu postoji brutalnost i krvavi teror, uredništvo 24sata prešlo svaku granicu etičnosti i dobroga ukusa.

 

Protiv ovog zaključka tuženi Boris Trupčević podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 8. sjednici održanoj 10. studenog 2010. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

Povratak

AKTUALNO