hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 14. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 9. srpnja 2013.

Pravobraniteljica za djecu vs Mladen Mandić, glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić, glavni urednik 24sata Renato Ivanuš

27.08.2013.

 
 
Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanjem postupka protiv novinara Mladena Mandića zbog teksta „Tukli curicu jer je siromašna pa je premjestili u drugu školu“, objavljenoga 9. svibnja 2013. u Večernjem listu te istoga dana u 24sata, zbog povrede prava i interesa djeteta objavljivanjem punog imena i prezimena majke i fotografije djeteta.

Zaključak: Vijeće jednoglasno izriče težu opomenu novinaru Mladenu Mandiću te glavnim urednicima Večernjeg lista i 24sata Goranu Ogurliću i Renatu Ivanušu.

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu upozorava da je tekstom i opremom uz tekst objavljen u Večernjem listu te isti dan u 24sata povrijeđeno pravo i interes djeteta objavljivanjem punog imena i prezimena majke i fotografije djeteta. Djevojčica je bila žrtva vršnjačkoga nasilja u školi a objavljivanjem punog imena i prezimena majke i fotografije djeteta  s roditeljima, makar djelomično prikrivenoga lica, otkriven je identitet djeteta koje je žrtva zlostavljanja. Vijeće pozdravlja dobru namjeru novinara da piše o vršnjačkom nasilju, ali objavljivanjem podataka o djetetu i sam vrši  nasilje nad njim. Tako su ovim postupkom povrijeđena prava djeteta prema člancima 3. i 16. UN-ove Konvencije o pravima djeteta, članak 16. Zakona o medijima,  članak 12. Zakona o elektroničkim medijima te Kodeks časti hrvatskih novinara.

Povratak

AKTUALNO