hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 16. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 22. svibnja 2009.

Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava vs Miljenko Jergović

02.10.2012.

Zahtjev Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava za očitovanje u povodu  teksta Miljenka Jergovića "Jeza trijumfalizma nad Hudom jamom", objavljenog u Jutarnjem listu 24. ožujka 2009.

 

Zaključak: Miljenko Jergović nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava tvrdi da je Jergovićev tekst neargumentiran u dijelu gdje tvrdi kako je Ivanu Lovrenoviću onemogućeno da piše u Hrvatskoj, da je netočan i uvredljiv za rodbinu ubijenih i nestalih čije su kosti nađene u Hudoj jami, da je uvredljiv za sve domoljube i patriote te poštene partizane i pripadnike JA. Tvrdi također da je tekst neargumentiran i uvredljiv za djelatnike HRT-a i većinu novinara u Hrvatskoj te da se zauzima za cenzuru  hrvatskog novinarstva uopće. Društvo smatra da je autor, sporednim pitanjem o etničkom sastavu ubijenih u Hudoj jami, pokušao preusmjeriti pozornost državnih institucija i javnosti s odgovornosti Josipa Broza Tita i KPJ za ovaj i druge masovne zločine nad zarobljenicima i civilima. Uvredljivom drži i opasku da je "jedina velika stvar koja se događa u povijestima malih naroda veliki zločin", te da oni nisu naučeni razumjeti i osjetiti vlastitu odgovornost za te zločine.

Vijeće smatra kako je riječ o  autorskom tekstu s nizom vrijednosnih sudova s kojima Društvo polemizira kao da se radi o krivim podacima. Dakako, s Jergovićevim gledištima moguće je polemizirati, ali Vijeće ne smatra da je javnim iznošenjem svojih stavova o ovoj "vječnoj" hrvatskoj temi prekršio Kodeks časti HND-a.

Povratak

AKTUALNO