hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. studenog 2013.

Šibenski tjednik i Šibenski portal vs Hrvoslav Pavić

09.01.2014.

Zahtjev Šibenskog tjednika i Šibenskog portala za pokretanjem postupka protiv Hrvoslava Pavića zbog istupa Ogranka HND-a o radu Šibenskog tjednika, u svibnju 2013.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Vijeće časti ocjenjuje da nema razloga za izricanje mjere Hrvoslavu Paviću.

 

Obrazloženje: Redakcija Šibenskog tjednika i Šibenskog portala prijavila je predsjednika Ogranka HND-a Šibensko-kninske županije Hrvoslava Pavića, tražeći njegovu javnu ispriku i razrješenje s mjesta predsjednika toga ogranka zbog navodnoga sukoba interesa (zato što Ogranak djeluje u prostorijama koje mu je dodijelio Grad Šibenik bez ikakve naknade), zbog neprofesionalnog ponašanja (zbog toga što je na svojem Facebook profilu objavio ocjenu Ogranka kojom se Šibenski tjednik proziva zbog „sustavnog plasiranja propagandnih tekstova koji se javnosti podmeću kao novinarstvo“ i svojega komentara u kojemu kaže; „Ovako neće opstati… Ovakvu novinu ne želi niti onaj kome povlađuju… Ni tako te novine nitko ne želi kupovati a kamoli čitati…“), zbog navodnog iznošenja neargumentiranih optužbi i klevetničkog ponašanja (zato što je u pozivu na sastanak Ogranka napisao da u Šibenskom tjedniku „etika javne riječi, ugled, dostojanstvo integritet novinarske profesije padaju kao žrtve marketinga…“), te zbog donošenja nelegitimnih odluka (zato što je navodno odluka Ogranka kojom se osuđuje Šibenski tjednik donesena bez kvoruma).

U svojem očitovanju Hrvoslav Pavić kaže kako je prostore za djelovanje dobila većina šibenskih udruga od javnog interesa te da činjenica da Ogranak koristi gradski prostor ne predstavlja sukob interesa, s obzirom na to da je ugovor o korištenju potpisao predsjednik HND-a, a ne predsjednik Ogranka. Prostor se inače koristi za rad i sastanke novinara, a otvoren je svima, ne samo stranci na vlasti. Njegovi tekstovi na Facebook profilu, kaže, privatne su naravi. U vezi s prijavom za neargumentirane optužbe, Hrvoslav Pavić tvrdi da je objavljivanje promidžbenih tekstova kao novinarskih uradaka višegodišnja praksa ovih novina, da urednica dopisuje novinarske tekstove i mijenja im smisao, da direktor i vlasnik Josip Živković i urednica Jelena Devčić priječe i profesionalno i privatno druženje novinara Šibenskog tjednika i portala s drugim novinarima, da u tjedniku i na portalu ne žele raditi diplomirani novinari jer ne žele pisati promidžbene tekstove, a ako to odbiju prijeti im otkaz. Situacija je kulminirala objavom prve strane ŠT-a s naslovom „Dinastija Podrug: Mama Živana htjela bi sina Marka u fotelji voditelja MDF-a?!“, u kojemu se, uz mnoštvo upitnika i uskličnika, iznosi niz konstrukcija protiv kolege Marka Podruga, predstavljajući ga kao kadar SDP-a. Sastanak Ogranka sazvao je na prijedlog dviju kolegica, a odluka Ogranka smatra se važećom ako je donese većina prisutnih članova Izvršnog odbora. Odluka o Šibenskom tjedniku i portalu donesena je, kaže, jednoglasno, uz slaganje i onih koji su se ispričali i nisu bili prisutni, kao i mnogih šibenskih novinara nečlanova HND-a. Novinari Šibenskog tjednika i portala također su pozvani da kažu svoju stranu priče, no oni, kao ni inače, nisu smjeli ili nisu htjeli doći.

U raspravi, Vijeće je ocijenilo da je Ogranak imao pravo raspravljati o radu lokalnog medija, da je odluka Ogranka pravovaljana, s obzirom na to da je donesena jednoglasno odnosno većinom prisutnih, te da je kadrovska i profesionalna situacija u mnogim lokalnim medijima slična kao u Šibenskom tjedniku i portalu.

 

 

Povratak

AKTUALNO