hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. prosinca 2013.

Zdenko Petrinović vs Vladimir Brnardić

03.03.2014.

Pismo Zdenka Petrinovića oko emisije TV kalendar, odnosno priloga o Vinku Nikoliću, objavljenoga 12. srpnja 2013. na HTV-u.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Izriče se opomena uredniku TV kalendara Vladimiru Brnardiću zbog propusta u prilogu o Vinku Nikoliću, te se predlaže nadležnom tijelu (Programskom vijeću HRT-a) da razmotri ostvarivanje uređivačke politike te emisije. Također, upozorava se Zdenko Petrinović na neprimjeren način izražavanja o Vinku Nikoliću.

 

Obrazloženje: Zdenko Petrinović zamjera redakciji TV kalendara da je Vinka Nikolića prikazala kao pjesnika i domoljuba koji je morao bježati krajem rata, a potpuno prešućuje njegovu fašističku prošlost. Kaže da je Nikolić bio je na važnim dužnostima u samom vrhu ustaškog režima, te da je „ostao u duši genocidni fašistički zločinac“.   

Urednik TV kalendara Vladimir Brnardić odgovara da tekst ne donosi ni jednu neistinu, da nije navijački, stranački ili ideološki obojen. Naprotiv, tvrdi da je Petrinovićevo pismo puno krivih činjenica, da je subjektivno i eklatantan govor mržnje. Za argumente upućuje na enciklopedije i leksikone te napominje da nije više član HND i traži da ga Vijeće časti prestane „uznemiravati ovakvim glupostima“.

 

U navedenoj epizodi TV kalendara za Nikolića se, između ostaloga, kaže da je profesor i domoljubni pjesnik koji se nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske odmah uključio u književni i kulturni život nove države. Poput mnogih, posljednjih dana rata, povukao se s postrojbama NDH i civila u Austriju, preživio je kolone smrti i postao ratni zarobljenik u talijanskom izbjegličkom logoru. „Taj vrijedni publicist“ vratio se u Hrvatsku i skrenuo pozornost na ljude koji su poput njega desetljećima u tuđini čekali slobodnu Hrvatsku. Vinko Nikolić ostavio je u nasljeđe vrijednu povijesnu i literarnu građu, čija je najdublja inspiracija i najsvetija istina bila upravo Hrvatska, kaže se u TV kalendaru.

Na temelju snimke, Vijeće zaključuje da je u prilogu TV kalendara jednostrano prikazan lik Vinka Nikolića, tako da se izostavlja njegova uloga u pronacističkom režimu NDH. Isticanje samo pozitivnih elemenata ne može  biti opravdano činjenicom da se radi o osobi koja zavrjeđuje biti dio TV kalendara. Budući da se radi o obrazovnom sadržaju, kroz biografiju Vinka Nikolića razvija se prijateljski odnos prema izrazito negativnim povijesnim pojavama. Kako urednik TV kalendara Vladimir Brnardić ne uviđa u čemu je problem, predlaže se Programskom vijeću HRT-a da razmotri ostvarivanje uređivačke politike te emisije.

Protiv ovog zaključka tuženi Vladimir Brnardić podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a. 

 

Povratak

AKTUALNO