hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. prosinca 2013.

Veleposlanstvo Ukrajine vs Denis Krnić, Krunoslav Kljaković

03.03.2014.

Pismo Veleposlanstva Ukrajine oko teksta autora Denisa Krnića, objavljenoga u Slobodnoj Dalmaciji 25. ožujka 2013. „Hrvatski piloti u jemenskim lovcima koje svojataju Ukrajinci?“,  s nadnaslovom „Afera dana“, zbog objavljivanja skraćenoga demantija na taj članak 30. ožujka 2013., zbog teksta istog autora objavljenog 8. srpnja 2013. „MiG-ovi servisirani u Ukrajini se ruše, a mi ondje šaljemo svoje“. Demanti na taj tekst objavljen je 20. srpnja 2013. s promijenjenim nazivom „Kleveta je nezahvalan posao“ i smješten je na 45. stranicu. Članak od 8. srpnja 2013.  objavljen je i u elektroničkom izdanju Slobodne Dalmacije, ali ne i demanti Veleposlanstva.

Dopunjen zahtjev tužitelja -  priložen je novi tekst Denisa Krnića „Stižu MiG-ovi u dijelovima!“ objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 27. listopada 2013. godine, poslan je i demanti koji nije objavljen.

 

Zaključak: Jednoglasno se izriču opomene novinaru Denisu Krniću, jer nije omogućio da se čuje strana o kojoj negativno piše, te glavnom uredniku Krunoslavu Kljakoviću, jer nakon negativno intoniranih tekstova, u kojima ukrajinska strana nije imala priliku iznijeti svoje stavove, nije omogućio objavljivanje demantija Veleposlanstva Ukrajine

 

Obrazloženje: Veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levčenko žali se na pisanje Denisa Krnića u Slobodnoj Dalmaciji o natjecanju za remont hrvatskih vojnih zrakoplova. Tim tekstvima, smatra veleposlanik, autor krši ne samo etička pravila novinarstva, nego i Zakon o medijima Republike Hrvatske.

Veleposlanik Levčenko  više je puta intervenirao kod uredništva Slobodne Dalmacije,  dva puta pisao HND-u i jednom posjetio  HND u vezi s tim. Prema njegovim pismima, Slobodna Dalmacija je od 25. ožujka 2013. (tekst „Hrvatski piloti u jemenskim lovcima koje svojataju Ukrajinci?“ s nadnaslovom „Afera dana“) do kraja listopada objavila devet tekstova s jednostranim, netočnim i izvrnutim informacijama, neprimjerenim jezikom, gotovo govorom mržnje. Kaže da je od ožujka do studenoga SD prosječno mjesečno objavljivao  dva takva teksta, i da je prednjačio u kampanji nečasne konkurencije koja nanosi ozbiljne štete imidžu Ukrajine. Nakon svakog teksta u „klevetničkoj kampanji“ SD-u je  ukrajinsko veleposlanstvo pisalo  demanti ali je naišlo „na problem s komunikacijom“ jer su objavljena ukupno samo četiri demantija i to u pravilu s vremenskom zadrškom.

Pisanje o remontu hrvatskih migova novinar Denis Krnić započinje opisujući stanje hrvatske eskadrile,  po svemu sudeći, opravdano dramatičnim. Ključne stavove Krnić iznosi u prvom tekstu kada daje riječ ruskom proizvođaču MIG-ova koji tvrdi da su obje strane, koje su se javile na natječaj za remont hrvatskih  zrakoplova, Ukrajina i Rumunjska, ograničene u mogućnostima, a da MORH plasira Ukrajinu kao jedinu moguću, pri čemu u izdvojenom dijelu teksta navodi pet razloga „zašto treba odbiti ponudu iz Kijeva“. Krnićev je stav da je aktualni posao kupovina vremena i da je jedino rješenje nabavka zrakoplova nove generacije.

Veleposlanik Ukrajine žali se na to da se demantiji  objavljuju sa zadrškom ili nikako. Zahtjev za demantijima u određenoj je mjeri posljedica propusta jer pri pisanju teksta ukrajinskoj strani nije omogućeno iznijeti svoje argumente. U nizu članaka koje su dostavljeni Vijeću časti, selektivno su navođeni izvori na koje se poziva autor teksta, a ponekad se ključna važnost daje teško pripisivim pa i problematičnim izvorima, čak i nekim „ljubiteljima zrakoplova“ koji se izruguju Ukrajini, tvrdeći  da neće znati obojiti zrakoplove u boje NATO-a nego da će oni  sličiti srpskim zrakoplovima.

Uredništvo SD-a nije se na poziv Vijeća časti očitovalo o pritužbama Ukrajine.

 

Protiv ovog zaključka tuženi Denis Krnić podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Povratak

AKTUALNO