hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. prosinca 2013.

Vedran Bralić vs Dario Markas, Goran Ogurlić

03.03.2014.

Zahtjev Vedrana Bralića – za skupinu građana, za očitovanje u vezi s tekstom „Kada dvojica ili dvije tepaju 'dijete moje' licemjerno lažu!“, autora akademika Slobodana Novaka, objavljenim na portalu  vecernji.hr  11. studenoga 2013.

 

Zaključak: Zbog osobito teške povrede članka  13. Kodeksa časti hrvatskih novinara,  izriču se teže opomene glavnom uredniku Večernjeg lista Goranu Ogurliću i uredniku portala Dariju Markasu.

 

Obrazloženje: Grupa građana požalila se na članak Slobodana Novaka, smatrajući da sadržaj teksta krši Opća načela Kodeksa časti u kojima se kaže da su novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, a Novak otvoreno poziva na mržnju, diskriminaciju i netrpeljivost. Smatraju da tekst ne vrijeđa samo pripadnike LGBT zajednice nego i sve heteroseksualne parove koji ne mogu imati djece.

Glavni urednik Goran Ogurlić odgovara u svom očitovanju da test Slobodana Novaka nigdje ne poziva na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju, te da se Večernji list nije stavio ni na jednu stranu, nego da je objema stranama davao prostor i da je jedni medij u kojem su se autori mogli slobodno izraziti i opredijeliti. Poanta cijeloga testa, smatra, jest relativiziranje „prava manjina“ kroz adresiranje problema „samo jedne manjine“ i time se bagatelizira cijeli koncept.

U tekstu se na više mjesta pojavljuju tvrdnje poput „ne prihvaćaju činjenicu da su devijantni, neprirodno usmjereni“ ili „degutantno skreću pozornost na svoju nakaradnu osujećenost i uznemiruju većinsku javnost“, koje na osobito neprihvatljiv način koriste stereotipe, pejorativne izraze, te ponižavajuće prikazuju pripadnike manjina i potiču njihovu diskriminaciju, što je protivnu članu 13. Kodeksa časti hrvatskih novinara. 

U raspravi, u kojoj su sudjelovali gotovo svi prisutni članovi Vijeća, upozoreno je na to da se pod izlikom da se daju obje strane, a s ciljem da se izazove polemika i poveća naklada, pronosi  govor mržnje koji može imati neželjene posljedice.

 

Protiv ovog zaključka tuženi Dario Markas i Goran Ogurlić podnijeli su žalbu Središnjem odboru HND-a.

Povratak

AKTUALNO