hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. prosinca 2013.

Drago Pilsesl vs Enco Rodinis, Suzana Peran

03.03.2014.

Zahtjev Drage Pilsela za pokretanje postupka protiv ravnatelja Informativne katoličke agencije (IKA) Enca Rodinisa i glavne urednice Suzane  Peran zbog toga što nije objavljeno pismo nevladinih udruga papi Franji, ali je o tome objavljeno pismo - komentar dr. Tončija Matulića.

 

Zaključak: Većinom glasova izriču se opomene ravnatelju Informativne katoličke agencije Encu Rodinisu i glavnoj urednici Suzani Peran.

 

Obrazloženje: Drago Pilsel upozorio je da je IKA objavila otvoreno pismo don Tončija Matulića (dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu) papi Franji, a u povodu pisma koje su pet dana ranije  Papi poslale udruge civilnog društva. U svom pismu dr. Matulić grubo vrijeđa i optužuje udruge za dijaboličko djelovanje. Uz to, IKA je dan kasnije objavila i priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, u kojemu se on obraća vjernicima i javnosti u povodu otvorenog pisma „nekih građanskih inicijativa i organizacija“ papi Franji, optužujući nevladine udruge  da „manipuliraju i iskorištavaju ugled i Svetog Oca i Svete Stolice“. Pilsel upozorava da IKA, međutim, nije objavila pismo nevladinih udruga papi Franji, niti je prije  reakcije dr. Matulića i Nadbiskupskog duhovnog stola dala ikakvu informaciju da je to pismo objavljeno.

Pilsel smatra da su time povrijeđena Opća načela Kodeksa, koja se odnose na pravo na točnu, potpunu i pravovremenu informaciju, uvažavanje pluralizma  ideja i nazora te  opiranje svim oblicima cenzure. Podsjeća na točku 21. prema kojoj novinar „treba izbjegavati i sve druge situacije koje mogu stvoriti dojam o njegovoj pristranosti“. Smatra, naime, da ravnatelj i glavna urednica namjerno nisu objavili sadržaj ili obavijest o pismu Papi, iako su bili upoznati s njegovim sadržajem, te ocjenjuje da je neetičko napadati potpisnice pisma, i to prilično oštrom retorikom,  a da javnost nije upoznata sa sadržajem teksta koji se kritizira.

Glavna urednica Suzana Peran u svojem odgovoru samo napominje da nije članica HND-a,  a da je IKA ustanova Hrvatske biskupske konferencije, ustanovljena „za prikupljanje i posredovanje informacija o crkvenom i vjerskom životu na području Crkve hrvatskog jezika i odgovarajućih informacija o Crkvi u svijetu“.

U raspravi, članovi Vijeća nisu sporili da Novinarsko vijeće časti ima pravo i obavezu izreći svoje mišljenje o prijavljenom postupku, bez obzira na to što je IKA ustanova Hrvatske biskupske konferencije, i na to što glavna urednica nije članica HND-a, jer su i IKA i glavna urednica dijelovi medijskog prostora Hrvatske, što znači da  i za njih vrijedi Kodeks časti hrvatskih novinara. Sporno je bilo jedino treba li im izreći opomenu ili pak samo objaviti stav kako nije profesionalno  objaviti reagiranja i komentare, a da prethodno nije objavljena ni vijest o događaju na koji se oni odnose.

Povratak

AKTUALNO