hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. prosinca 2013.

Tomislav Šereg vs Vuk Radić

03.03.2014.

Zahtjev Tomislava Šerega za očitovanje u povodu teksta objavljenoga na portalu jutarnji.hr 19. studenog pod nazivom „Mračna strana Hrvatske – Ovo su pritajeni ekstremisti među nama koji otvoreno prijete smrću“.

 

Zaključak: Uredniku portala jutarnji.hr Vuku Radiću jednoglasno se izriče teža opomena.

 

Obrazloženje: Tomislav Šereg upozorava na „obračun sa slučajno odabranim pojedincima“ koji su komentirali tekstove što ih je jutarnji.hr objavljivao u kampanji protiv referendumske inicijative udruge U ime obitelji. Jutarnji.hr je, naime, uz nadnaslov „Radikalni korak Jutarnjeg“ i uz podnaslov „Odlučili smo objaviti komentare, poruke, psovke i prijetnje koje primamo na svakodnevnoj bazi“, uz naslov „Mračna strana Hrvatske: Ovo su pritajeni ekstremisti među nama koji otvoreno prijete smrću“, objavio fotografije te puna imena i prezimena „komentatora“, mahom mladih ljudi, što Tomislav Šereg naziva „mljevenjem medijskim batom kakvo još nije viđeno  u novinarstvu“.

Vijeće je ocijenilo da su psovke i rječnik mržnje u komentarima čitatelja ispod portalskih članaka svakako tema o kojoj treba raspravljati, no da su prilozi ovakve vrste, u kojima se citira i obilježava pojedince kao pritajene ekstremiste, izraz senzacionalizma i loš način obračuna sa zlom. Naslov ne odgovara sadržaju, govori se da su to možda ljudi iz susjedstva, jedna majka rekla je da je njezin sin maloljetan.  Uz to, postavlja se pitanje na koji se način uopće došlo do tih komentara – jesu li oni zaista uz puni identitet i sliku poslani portalu ili su povučeni s nečijih facebookova. U svakom slučaju, šteta od objave ovakvog priloga može biti znatno veća od štete koju može nanijeti neki od ovakvih komentara.

 

Povratak

AKTUALNO