hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 19. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. listopada 2009.

Ured Vlade RH za odnose s javnošću vs Ivan Cvirn

02.10.2012.

Zahtjev Ureda Vlade RH za odnose s javnošću za očitovanje u povodu teksta na  majici snimatelja - RTL Televizija, Ivan Cvirn - na sjednici Vlade RH 30. srpnja 2009. Od državnog tajnika, predstojnika Ureda i glasnogovornika Vlade RH Zlatka Mehuna (2. listopada)  zatraženo da točno navede čime je snimatelj  povrijedio instituciju Vlade i koje je dijelove Kodeksa prekršio.

 

Zaključak: Novinar nije povrijedio Kodeks časti hrvatskih novinara

 

Obrazloženje: Predsjednica Vlade RH reagirala je na majicu snimatelja RTL-a  s tekstom "I don't need sex, the government fucks me every day", pa je on od RTL-televizije dobio otkaz suradnje. Ured Vlade RH za odnose  s javnošću poziva se na Opća načela Kodeksa, u kojima stoji, međi ostalim, da su novinari u svojem radu dužni štititi dostojanstvo, pridonositi jačanju pravne države te njegovati kulturu i etiku javne riječi i uvažavanja dostignuća i vrijednosti napredne civilizacije".

Vijeće smatra kako novinar nije bio prikladno odjeven, no kako odijevanje  nije stvar Kodeksa časti nego kućnoga odgoja,  pa snimatelju nije izreklo  nikakvu mjeru.

 

Povratak

AKTUALNO