hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 1. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. veljače 2004.

Dubravko Orlić vs Andreja Šantek, Tanja Tolić

29.01.2013.

Zahtjev Dubravka Orlića iz Zagreba za pokretanje postupka protiv novinarki Andreje       Šantek i Tanje Tolić zbog teksta u Jutarnjem listu od 22.6.2003. godine "Smrt beba      istražit će tim iz Cincinnatija".

 

Zaključak: Kolegice su postupile profesionalno i pitale i za mišljenje prof. dr. Orlića i objavile ga, ali budući da je riječ o vrlo ozbiljnoj optužbi, osim kod dva neslužbena relevantna izvora, trebale su ga provjeriti i kod službenog izvora.

Prof. dr. Orlić je imao prilike odgovoriti, a zaštitu je najprije trebao tražiti putem objavljivanja ispravka/demantija u Jutarnjem listu.

 

Obrazloženje: Prof. dr. Orlić imao je priliku odgovoriti novinarki Andreji Šantek s kojom je telefonski razgovarao i mogao je to učiniti manje površno. Osim toga, prema saznanjima članova Novinarskog vijeća časti, nije zatražio  objavu demantija u Jutarnjem listu, na što je imao pravo, kao oblik zaštite određen zakonom.

Kolegicama je preporučeno da u slučaju ovako ozbiljnih optužbi, osim kod neslužbenih izvora (koliko god bili relevantni) informaciju zatraže i kod službenog izvora, kako bi se u potpunosti zaštitile od optužbi za tendenciozno pisanje.

 

Povratak

AKTUALNO