hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 1. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. veljače 2004.

Veljko Ostojić iz Medulina vs Dražen Majić

29.01.2013.

Zahtjev Veljka Ostojića iz Medulina za pokretanje postupka protiv novinara Dražena     Majića zbog teksta u Glasu Istre od 10.7.2003. godine "Veljko Ostojić postaje gospodar     južne Istre" i  "Ostojiću, ne pravite nas budalama" od 14.7.2003. godine.

 

Zaključak: Odbacuju su optužbe Veljka Ostojića da je Dražen Majić teško povrijedio Kodeks časti hrvatskih novinara ili Statut HND i teško kompromitirao dostojanstvo profesije, kao i zahtjev da se Dražen Majić briše iz članstva HND-a.

 

Obrazloženje:

Nakon iščitavanja svih priloga koje su priložili i Veljko Ostojić i Dražen Majić, citiramo

2. točku iz Kodeksa časti hrvatskih novinara: "Iznošenjem samostalnoga i kritičnoga stava u traganju za istinom kao osnovnim načelom u profesionalnom radu, novinar aktivno sudjeluje u stvaranju javnog mnijenja i kolektivnom rasuđivanju o stvarima koje se tiču sviju."
Iako se gospodin Ostojić izvrsno pripremio, kolega Majić priložio je argumentirane odgovore na njegove optužbe. U prijedlogu za provođenje postupka protiv Dražena Majića stoji da on nije poštovao obvezu iznošenja istinite, uravnotežene i provjerene informacije te da nije držao profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima. No, kako je u svom očitovanju naveo Dražen Majić, čitav se slučaj može razumjeti tek uz poznavanje pozadine priče koju on prati već tri godine, a kojom se, kako piše, dokazuje da je lokalna i regionalna vlast Istarske demokratske zajednice na potpuno nezakonit način u bescjenje prodavala obalu. Na temelju tih napisa, naime, već se vodi nekoliko sudskih procesa i istraga. Vjerujemo da je kolega Majić, nakon što je godinama istraživao i borio se za razotkrivanje "mešetarenja atraktivnim zemljištima", i u ovim tekstovima itekako provjerio točnost navedenih podataka.
Mislimo da je važno napomenuti i kako je uredništvo Glasa Istre, u kojem su sporni tekstovi opremljeni i objavljeni, u potpunosti stalo iza svoga novinara.”

Povratak

AKTUALNO