hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 1. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. veljače 2004.

Branko Marinović vs Sandra Zrinić

29.01.2013.

Zahtjev Branka Marinovića iz Zagreba za pokretanje postupka protiv novinarke Sandre Zrinić zbog teksta u Glasu Istre od 6. listopada 2003. godine "Život joj jedino može spasiti operacija u Italiji" i 10. listopada 2003. godine "HZZO površno i nepravilno  vrednovao pravo na liječenje male Nike".

 

Zaključak: Tema o kojoj tekst govori je relevantna, tekstovi su profesionalno napisani, a da bi se izbjegao dojam o pristranosti trebalo je pitati za mišljenje i objaviti i izjavu dr. Marinovića.

Dr. Marinović je trebao iskoristiti mogućnost da svoje viđenje objavi kao reagiranje u Glasu Istre.

Prihvaćen jednoglasno; umjesto Franke Jović glasao zamjenik Josip Šarić.

 

Obrazloženje: Novinarka Sandra Zrinić objavila je prvi tekst nakon razgovora s roditeljima, a drugi je izvještaj s konferencije za novinare s koje je samo prenijela tvrdnje sudionika. Većina primjedbi dr. Marinovića odnosi se upravo na te navode sudionika konferencije za novinare koje je novinarka samo prenijela, pa je trebao iskoristiti mogućnost da svoj stav o ovome problemu objavi kao reagiranje u Glasu Istre.

Jedina preporuka novinarki je da je, s obzirom na složenost situacije, trebala kontaktirati dr. Marinovića kako bi čula i njegovo mišljenje i time izbjegla optužbe za tendenciozno pisanje.

Protiv ovog zaključka tužitelj Branko Marinović podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 7. sjednici održanoj 8. studenog 2005. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

 

Povratak

AKTUALNO