hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 1. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. veljače 2004.

Slađana Miočić iz Zagreba vs Sergej Trajković

29.01.2013.

Zahtjev Slađane Miočić iz Zagreba za pokretanje postupka protiv novinara Sergeja      Trajkovića iz Jutarnjeg lista zbog teksta u Jutarnjem listu 5.12.2003. "Inspekcija u    mjesec dana zatvorila 83 deponija bez znanja ministra Banca".

 

Zaključak: Novinar Sergej Trajković trebao je objaviti autoriziranu izjavu, jer je izmjenom u izjavi promijenio i njeno značenje.

 

Obrazloženje: Slađana Miočić, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prostornoga uređenja, Sergeja Trajkovića prijavila je glavnom uredniku zbog "neprofesionalnog izvještavanja" jer, kako navodi, u "Jutarnjem listu" nije objavio tekst koji je ona autorizirala iako je to bio uvjet objavljivanja njezine izjave.
U oba teksta navodi se da je ministar Banac znao za namjeru zatvaranja odlagališta, no u autoriziranoj izjavi piše da je, kad je obavješćivanje Vlade u pitanju, to dopisom učinio sam ministar Banac, a u tekstu koji je objavljen u Jutarnjem listu stoji da je to učinila sama gospođa Miočić. Iz objavljenog bi se teksta dalo zaključiti da je pomoćnica ministra i načelnica inspekcijskih poslova Vladi prijavila da je ministar potpisom omogućio inspektorima provođenje postojećeg zakona. Iz autorizirane izjave zaključuje se, pak, da je ministar Vladu obavijestio da su inspektori deponije dužni zatvoriti jer je takav zakon još na snazi. Kolega Trajković, ako je to već i bio uvjet za objavljivanje, trebao je u svom tekstu staviti autoriziranu izjavu gospođe Miočić. Izmjenom je izjavi, naime, promijenjeno i značenje.

Povratak

AKTUALNO