hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Toni Gabrić vs Nenad Perković, Goran Plavšić, Željko Petrušić, Viktor Vresnik

26.05.2014.

Zahtjev Tonija Gabrića za pokretanjem postupka protiv:

a) Nenada Perkovića, zbog teksta „Otkrivači i istraživači“, objavljenoga u Zarezu 10. listopada 2013.,

b) Gorana Plavšića, zbog teksta „Sistem protiv nepoćudne ministrice Andree Zlatar i neprofitnih medija: Bulevarska žrtva“, objavljenog 11. listopada 2013. u Novostima

c) Željka Petrušića, zbog teksta – plagijata „Otkrivamo: ministricu kulture istražuje DORH; Donirala Zarezu 1,2 milijuna kuna“, objavljenoga 6. listopada 2013. u Jutarnjem listu i na web stranicama.

d) Viktora Vresnika, zbog opreme teksta „Otkrivamo: ministricu kulture istražuje DORH: Donirala Zarezu 1,2 milijuna kuna“, objavljenoga 6. listopada 2013. u Jutarnjem listu

Zatražena očitovanja Nenada Perkovića, Gorana Plavšića, Željka Petrušića, Viktora Vresnika, rok je bio do 26. listopada 2013.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Vijeće ocjenjuje da prijavljeni Nenad Perković, Goran Plavšić, Željko Petrušić, Viktor Vresnik nisu prekršili Kodeks časti hrvatskih novinara, ali ih upozorava da ubuduće poštuju i navedu izvor informacije te podignu razinu javnog dijaloga, pa i u komentarima. Također poziva sve kolege da poštuju objavu priopćenja, posebice kada se njima demantiraju netočne informacije.

 

Obrazloženje: Glavni urednik portala H-alter Toni Gabrić pisao je u tekstu „'Zlatarovo zlato' pred DORH-om“ o sukobu interesa u koji je došla ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, jer je bila vlasnica udjela u tvrtki Druga strana d.o.o. koja izdaje časopis Zarez, a koja je u posljednje dvije godine od Ministarstva kulture dobila dotacije od 1,2 milijuna kuna.

Toni Gabrić smatra da je Nenad Perković, u vrijeme objavljivanja članka glavni urednik Zareza, u svom tekstu „Otkrivači i istraživači“ prekršio članke 5. i 6. Kodeksa časti hrvatskih novinara jer nije dao potpunu, točnu i provjerenu informaciju (5.) te nije poštovao etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažio čast, ugled i dostojanstvo osoba s kojima polemizira (6.). 

Perković u svom tekstu u Zarezu zapravo reagira na tekstove objavljene  u Jutarnjem listu i na H-alteru o sukobu interesa ministrice kulture Andree Zlatar Violić. 

Prijavitelj Toni Gabrić smatra da je Perković iznio uvredljive kvalifikacije na njegov račun navevši kako je on, Gabrić, do ključnih informacija u tekstu došao prepisavši ih s internetskih izvora službenih institucija, a ne istraživački radom. Pritom je, smatra Gabrić,  Perković propustio iznijeti bitne informacije – da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dostavilo predmet sukoba interesa ministrice kulture Državnom odvjetništvu i da je to prvi takav slučaj od početka rada Povjerenstva.

Daje se za pravo Gabriću jer je u svom tekstu jasno naznačio kako je informaciju o tome da je Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa prijavilo ministricu kulture DORH-u dobio od predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković, i to u pisanom odgovoru na njegov novinarski upit poslan gotovo tri mjeseca prije toga, a ne skupljajući informacije s javno dostupnih portala.

Nenad Perković, s druge strane, u tekstu upozorava na netočne informacije objavljene u Jutarnjem listu, ali i na H-alteru, o tome kako je Zarez promijenio nakladnika, i da je to sada neprofitna udruga, a što nije točno.

Nenad Perković u svom očitovanju tvrdi i da je sam Gabrić u prijavi povrijedio članak 6. Kodeksa časti i to tako da je iz njegova teksta izvukao nekoliko rečenica i preselio ih u potpuno novi kontekst. Također, smatra Perković, u članku „'Zlatarovo zlato' pred DORH-om“ Gabrić je povrijedio je članak 5. objavivši netočnu informaciju da je novi nakladnik Zareza, neprofitna udruga, već osnovan i da je „svrha novog nakladnika, što bez suzdržavanja insinuira, nekakva novčana malverzacija“.

Perković također napominje da je njegov komentar objavljen u rubrici “Odjave”, u kojoj se kratkim autorskim komentarima ironično komentiraju događaji u protekla dva tjedna, a u kojem se osvrnuo na autore Jutarnjeg i H-altera, predbacivši im neprofesionalni postupak. Napominje da je kod tog žanra dopušteno pretjerivanje kako bi se podcrtao apsurd onoga što se komentira.

Perković naglašava i da taj njegov komentar nije došao iznebuha ni u želji da nekog vrijeđa, nego nakon što je uredništvo Zareza 7. listopada poslalo priopćenje medijima s ispravkom informacija navedenih u tekstu u Jutarnjem da Zarez nije promijenio nakladnika. Dva medija koja nisu objavila taj ispravak su, tvrdi Perković, Jutarnji list i H-alter.

Za Gorana Plavšića, autora teksta u Novostima, Toni Gabrić tvrdi kako bez argumenata iznosi „niz etiketa i neosnovanih i uvredljivih diskvalifikacija“, kao što su, na primjer, „orkestriranje antikorupcijske histerije“ i „hajka“.

Plavšić se nije očitovao, ali je jasno da je riječ o komentatorskom tekstu.

Željku Petrušiću i Viktoru Vresniku Gabrić zamjera tekst i takvu njegovu opremu koja sugerira da je upravo Jutarnji list, a ne H-alter otkrio sukob interesa u kojemu se našla ministrica. Nigdje, naime, nije naveden izvor prve informacije o tome, odnosno portal H-alter.

Vijeće je ocijenilo da je bilo opravdano slijediti prvu informaciju i istraživati što se dalje događalo u ovom slučaju, no da nije kolegijalno i profesionalno prešutjeti izvor koji je otkrio problem, iznositi samo informacije koje odgovaraju autoru, a prešutjeti ono što mu ne odgovara, što su u ovom slučaju svi radili.

 

Povratak

AKTUALNO