hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Andrej Šantić, Marinko Petrović, Mike Menalo, Željko Tomašić, Damir Vrbanac, Mate Matić, Robert Kajić, Jozo Jurica, Ante Vugdelija, Vanja Deželić vs portal Index.hr

26.05.2014.

Zahtjev Andreja Šantića, Marinka Petrovića, Mike Menala, Željka Tomašića, Damira Vrbanca, Mate Matića, Roberta Kajića, Joze Jurice, Ante Vugdelije, Vanje Deželića i drugih za pokretanjem postupka protiv portala index.hr zbog objavljivanja preoblikovane zastave Republike Hrvatske s fašističkim simbolom 2. prosinca 2013.

 

Zaključak: Što se ilustracije tiče, nema povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Više čitatelja reagiralo je na naslove „Gdje se najviše mrzi u Hrvatskoj“ i „Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju“ te na ilustraciju u kojoj je grb na hrvatskoj zastavi zamijenjen kukastim križem s crveno-bijelim kockicama. Svim time index.hr informirao je o referendumu za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene, pri čemu su tekstove činili čisti statistički podaci o glasovanju, dok su ilustracija i naslovi odražavali stav o referendumu koji je portal dosljedno zastupao cijelo vrijeme pripreme i provođenja referenduma.

Vijeće je ocijenilo da ilustracija, koja je izazvala najviše reakcija, ne predstavlja veličanje nacizma, kako su je neki „pročitali“, nego upravo suprotno, njegovu osudu, ali da tvrdnja kako je Hrvatska fašistička, kako mrzi i kako je diskriminatorska, što proizlazi iz ilustracije i naslova tekstova, predstavlja neopravdano pretjerivanje i generalizaciju koja može biti uvredljiva za sve građane Hrvatske, bez obzira na to kako su se izjasnili na referendumu.

Protiv ovog zaključka tužitelj Jozo Jurica podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

 

 

Povratak

AKTUALNO