hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Igor Svetac, Željko Tomašić vs portal Index.hr

26.05.2014.

Zahtjev Igora Sveca za očitovanje zbog naslova „Pogledajte gdje se najviše mrzi u Hrvatskoj“, objavljenoga 2. prosinca 2013. na portalu index.hr.

O istom tekstu zahtjev Željka Tomašića.

 

Zaključak:

Glavnom uredniku indexa.hr izriče se opomena jer naslovi nemaju veze s tekstom, predstavljaju nepotrebno uopćavanje i mogu uvrijediti i one koji su na referendumu glasali „za“, kao i one koji su glasali „protiv“.

 

Obrazloženje: Više čitatelja reagiralo je na naslove „Gdje se najviše mrzi u Hrvatskoj“ i „Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju“ te na ilustraciju u kojoj je grb na hrvatskoj zastavi zamijenjen kukastim križem s crveno-bijelim kockicama. Svim time index.hr informirao je o referendumu za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene, pri čemu su tekstove činili čisti statistički podaci o glasovanju, dok su ilustracija i naslovi odražavali stav o referendumu koji je portal dosljedno zastupao cijelo vrijeme pripreme i provođenja referenduma.

Vijeće je ocijenilo da ilustracija, koja je izazvala najviše reakcija, ne predstavlja veličanje nacizma, kako su je neki „pročitali“, nego upravo suprotno, njegovu osudu, ali da tvrdnja kako je Hrvatska fašistička, kako mrzi i kako je diskriminatorska, što proizlazi iz ilustracije i naslova tekstova, predstavlja neopravdano pretjerivanje i generalizaciju koja može biti uvredljiva za sve građane Hrvatske, bez obzira na to kako su se izjasnili na referendumu.

Povratak

AKTUALNO