hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Ivan Beš vs Miljenko Jergović

26.05.2014.

Zahtjev Ivana Beša za pokretanjem postupka protiv Miljenka Jergovića zbog teksta „Bračni par Perković i Gamulin, građani protiv malograđana“, objavljenog u Jutarnjem listu 10. prosinca 2013. godine.

 

Zaključak: Uz jedan glas protiv, Vijeće ocjenjuje da autor  Miljenko Jergović nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara, ali ga upozorava na opasnost od nepotrebnog uopćavanja, čak i ako je riječ o kolumni i autorskom tekstu od kojega se očekuje vrijednosni sud.

 

Obrazloženje: Ivan Beš na mnogo je adresa, pa tako i HND-u, odnosno Novinarskom vijeću časti, poslao tekst kojim upozorava na tekst Miljenka Jergovića u vezi s referendumom o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene. Beš smatra da se Jergović „bez ikakva srama i ignorirajući povijesne činjenice obara na tzv. nacimalograđansku većinu Zagreba te hrvatski narod. Pišući kako zagrebačka malograđanska većina nije ništa učinila da zaštiti svoje susjede Židove, Srbe i homoseksualce, on, među ostalim, kaže: "Oni su ostali deklasirani mnogo prije dolaska partizana, jer nisu postupali kao građani, izgubili su osjećaj za ljudsko dostojanstvo, pretvorili su se u krpe, u nijeme krpene lutke koje promatraju zagrebačke malograđanske i vjerničke orgije, tu borbu hrvatskog naroda protiv svih rasno i ideološki nepoćudnih manjina: Srba. Židova, homoseksualaca, masona, komunista, riječju nenormalnih."

Beš na kraju poziva posebice Ministarstvo kulture i Novinarsko vijeće časti da „javno osude Jergovićev šovinistički ispad u Jutarnjem listu kako šira javnost tu šutnju ne bi iščitala kao prešutno odobravanje, što bi dodatno zaoštrilo dramatične ideologijske i svjetonazorske sporove u našem društvu“.

U raspravi, članovi Vijeća istaknuli su da je referendum o braku podijelio građane i učinio obje strane emotivno osjetljivima. Rečeno je kako su pritom i borci protiv netolerancije postali netolerantni, ali i kako se tekstovima sličnima Jergovićevu nije upozoravalo samo na referendum o braku, nego i na manipulacije slične vrste te na ono što se moglo očekivati kasnije, kao što je najavljivani referendum o ćirilici.

 

Povratak

AKTUALNO