hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Ivana Šimunović vs Krunoslav Kljaković, Vladimir Urukalo

26.05.2014.

Zahtjev Ivane Šimunović za pokretanjem postupka protiv urednika Krunoslava Kljakovića i autora novinara Vladimira Urukala, zbog teksta „Roditelji 16-godišnjaka iz Splita: Lažna optužba za bludničenje nad djevojčicom uništila je i naš i život našeg sina“ i naslovnice „Prošli smo pakao – Naš maloljetni sin lažno je optužen za silovanje“, objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji 21. listopada 2013. godine.

 

Zaključak: Novinaru Vladimiru Urukalu i uredniku Krunoslavu Kljakoviću izriče se teža opomena.

 

Obrazloženje: Ivana Šimunović, majka djevojčice koja je bila izložena spolnom zlostavljanju i bludničenju, tvrdi da je novinar, pišući o slučaju i razgovarajući s roditeljima osumnjičenoga maloljetnika, koristio sudske dokumente koji bi morali biti tajni, s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima, da je oslobađajuću presudu proglasio pravomoćnom te da je, prenoseći izjave roditelja mladića, pisao laži.

U svojem očitovanju novinar tvrdi kako je pisao na temelju dokumenata, kako je o slučaju saznao od roditelja maloljetnika te razgovarao s njima. Tvrdi da je nakon izlaska teksta ponudio i Ivani Šimunović da razgovara s njom i da ona iznese svoju stranu, no da je ona to odbila. Glavni urednik nije se odazvao pozivu za očitovanjem.

Vijeće je ocijenilo da je riječ o teškom kršenju odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara. Identitet maloljetnih djevojčice i dječaka nije otkriven, no detalji optužnog prijedloga, izneseni u tekstu, nisu od javnoga interesa i predstavljaju klasičan primjer podilaženja najnižim strastima dijela čitateljske publike.

Povratak

AKTUALNO