hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Kaćuša Praljak vs Ante Tomić

26.05.2014.

Zahtjev Kaćuše Praljak za pokretanjem postupka protiv Ante Tomića zbog teksta „Kako je život spojio Babića i Praljka“, objavljenog u Jutarnjem listu 21. prosinca 2013. godine.

Zaključak: Anti Tomiću izriče se opomena jer nije bilo javnoga interesa da se piše o privatnom životu članova obitelji Slobodana Praljka.

 

Obrazloženje: Kaćuša Praljak obratila se Novinarskom vijeću časti zbog teksta Ante Tomića „Kako je život spojio Babića i Praljka“, u kojem se autor velikim dijelom bavi njome, opisujući je, među ostalim kao „vrstu žena koje se kao uklete, stalno zaljubljuju u istu vrstu pogrešnih muškaraca“ i koja je „ostavila jednoga da bi se udala za drugoga, potpuno jednakog hercegovačkog luđaka.“ Navodi kako nije javna osoba te da ne sudjeluje u javnom životu te da stoga smatra da novinar nema pravo izvještavati o njenom privatnom životu i komentirati ga, a napominje da Tomić u tekstu spominje i njenoga sina, koji također nije javna osoba.

Uvidom u tekst Ante Tomića, Novinarsko vijeće časti utvrđuje da se tekst uistinu, kako stoji u prijavi, velikim dijelom bavi Kaćušom Praljak, što je dodatno naglašeno i uredničkom opremom teksta (podnaslov: „Bivša pjesnikova žena preudala se za njegovog prijatelja Hercegovca). Nije sporno da su i Slobodan Praljak i Goran Babić (bili) javne osobe, koje se time mogu i trebaju nalaziti pod povećalom javnosti. To, pak podrazumijeva da u određenim slučajevima može biti profesionalno opravdano baviti se i njihovim privatnim životom, ali samo kad se elementi iz privatnoga života izravno odražavaju na njihovo javno djelo. Izvan toga, oni imaju pravo na zaštitu privatnosti kao i svi drugi građani, a to pravo još i više imaju članovi njihovih obitelji. Tema kojom se bavi Ante Tomić i način na koji je obrađuje ni po čemu nije tema od javnoga interesa, nego je riječ o nedopustivom zadiranju u privatnost osoba o kojima piše, što je, među ostalim, i povreda načela profesionalne etike iz Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Povratak

AKTUALNO