hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Regionalna organizacija zaštite potrošača ROZP vs Aleksandra Ličanin

26.05.2014.

Zahtjev Regionalne organizacije zaštite potrošača ROZP za pokretanjem postupka protiv autorice Aleksandre Ličanin zbog teksta „Ignorira li Goran Lovrec prava na dostupnost informacija?“, objavljenoga 10. siječnja 2014. u listu Međimurje.

 

Zaključak: Jednoglasno je ocijenjeno da novinarka Aleksandra Ličanin nije povrijedila Kodeks.

 

Obrazloženje: Predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP) Željko Tomašić ljuti se zato što je novinarka napisala da načelnik Općine Gornji Mihaljevec odgovara na pitanja od javnoga interesa samo ako se istodobno jave i mediji i građani, te zato što je citirala bivšega načelnika općine koji joj je opširno govorio o temi o kojoj je pisala – o poduzetničkoj zoni Krč u Gornjem Mihaljevcu.

U svojem očitovanju novinarka kaže kako je prema odluci Općinskog vijeća Gornjeg Mihaljevca načelnik općine jedini nadležan za davanje službenih informacija o općini pa se ona njemu i obratila, postavivši mu dva pitanja: jedno o Gospodarskoj zoni Krč i drugo o zapošljavanju tajnice u općini. Dobila je vrlo šture odgovore iz kojih je vidljivo da načelnik općine nije želio obavijestiti javnost o pitanjima od javnoga interesa.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Regionalna organizacija zaštite potrošača ROZP podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Povratak

AKTUALNO