hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Miho Dobrašin vs Tomislav Židak

26.05.2014.

Zahtjev Mihe Dobrašina za pokretanjem postupka protiv Tomislava Židaka, novinara Jutarnjeg lista, zbog prepisivanja teksta. Miho Dobrašin u Večernjem listu 18. siječnja 2014. objavio je tekst „Atletiko će juriti na raketni pogon?“, a Tomislav Židak u Jutarnjem listu 27. siječnja 2014. „Simeone želi Rakitića – Ivan mi treba da pobijedim Real i Barcelonu!“

 

Zaključak: Vijeće zaključuje kako nema povrede Kodeksa časti.

 

Obrazloženje: Novinar sportskog priloga Večernjeg lista „Max“ traži postupanje Novinarskog vijeća časti protiv komentatora Jutarnjeg lista Tomislava Židaka. Dobrašin tvrdi da je u „Maxu“ 18. siječnja 2014. objavio ekskluzivni razgovor s trenerom nogometnoga kluba Atlético Madrid Diegom Simeoneom o nogometašu Seville Ivanu Rakitiću, a da je Židak 27. siječnja 2014. u Jutarnjem listu prenio te izjave ne navodeći izvor te još dodao neistinitu rečenicu.

Simeoneove izjave o Rakitiću dane Dobrašinu ususret utakmice Seville i Atlética su sljedeće: „Poštujem ga. On je, uostalom, jedan od najperspektivnijih igrača u Španjolskoj“ i „Ove sezone igra jako dobro, to je sasvim očito.“ U tekstu novinar prije toga spominje mogućnost da je trener Simeone zainteresiran za Rakitićev prelazak u Atlético Madrid jer su mu na spomen njegova imena „zasvijetlile oči“.

Židak nije prenio te rečenice, nego je u tekstu objavljenom nakon spomenutoga nogometnog susreta napisao: „Trener Atletico Madrida ima sve osim igrača sredine travnjaka sličnog Luki Modriću. Našao ga je u Ivanu Rakitiću“ i „Nakon nedavnog sudara Atletica i Seville na Vicente Calderonu, koji je završio bez pobjednika (1-1), uz Rakitićev pogodak s bijele točke, Diego Simeone je otvoreno rekao: 'Hoću Rakitića!'“

Otkud Židaku ta informacija, nije predmet ove prijave, ali svakako nije ni informacija prepisana iz Dobrašinova teksta, čime Novinarsko vijeće časti zaključuje da nije bilo povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Povratak

AKTUALNO