hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 20. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 17. ožujka 2014.

Pučka pravobraniteljica vs Ozana Bašić

26.05.2014.

Zahtjev Pučke pravobraniteljice, po pritužbi nepoznate gledateljice, za pokretanjem postupka protiv novinarke Ozane Bašić zbog uznemiravanja govorom i tonom u emisiji „Oluja“ na Mreži TV 18. studenoga 2013. http://mreza.tv/oluja-ozane-basic.

 

Zaključak: Novinarki Ozani Bašić izriče se teža opomena.

 

Obrazloženje: Novinarsko vijeće časti smatra da je novinarka Ozana Bašić, koju je pučka pravobraniteljica prijavila zbog uznemiravanja govorom i tonom u emisiji „Oluja“ na Mreži TV 18. studenoga 2013., povrijedila članak 13. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji govori o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, odnosno da je zanemarila obvezu da poštuje, štiti i promiče temeljna ljudska prava i slobode, kao i odgovornost u izvještavanju ili komentiranju prava, potreba, problema i zahtjeva manjinskih društvenih skupina.

Pučka pravobraniteljica reagirala je u ime pritužiteljice, pripadnice srpske nacionalne manjine, koja se govorom i tonom emisije „Oluja“ osjetila uznemirenom. Identitet pritužiteljice pravobraniteljica ne navodi pozivajući se na Zakon o suzbijanju diskriminacije, koji štiti od viktimizacije, odnosno navodi da nitko ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj zbog toga što je u dobroj vjeri prijavio diskriminaciju.

Gost u emisiji „Oluja“, teolog Tomislav Ivančić, pripadnike je srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj nazvao gostima koji tu zemlju ne posjeduju, dok je za Hrvate ustvrdio da su gospodari i vlasnici Republike Hrvatske, a time i jedini pozvani izražavati svoje domoljubne i nacionalne osjećaje. Pritom se, rekao je, pripadnici svih drugih naroda, manjina u Hrvatskoj, tu nalaze kao gosti koji svoje nacionalne, kulturne i povijesne osjećaje povezane sa svojim nacionalnim podrijetlom mogu izražavati samo u svojim „matičnim“ nacionalnim državama.

Novinarka Bašić ne samo da nije smatrala potrebnim reagirati i preispitati izjave gosta emisije, nego je razgovor o „gostima“ sama potaknula, referirajući se na prijašnji privatni razgovor s Ivančićem, što govori da je unaprijed znala kakav je njegov stav prema pripadnicima nacionalnih manjina i u njemu očito nije vidjela ništa sporno. Dapače, na Ivančićevu izjavu: „Moramo promijeniti tu našu srpsku manjinu“, Ozana Bašić spremno je upitala: „Kako?“, na što je gost odgovorio: „Oni pate, oni ne mogu uživati čim mrze.“ Novinarka ni na to nije reagirala.

Napominjemo da je emisija emitirana na obljetnicu pada Vukovara, kada su građani više nego inače senzibilizirani na patnju koju su u ratu prošli građani Vukovara, ali i u vrijeme najave referenduma o ćirilici, intenzivnog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru i podizanju tenzija usmjerenih prema srpskoj nacionalnoj manjini u tom gradu, novinarkino postupanje u emisiji samo je dodatno potpirilo te tenzije.

 

Protiv ovog zaključka tužena Ozana Bašić podnijela je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a na 11. sjednici održanoj 30. rujna 2014. godine potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

 

 

Povratak

AKTUALNO