hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. siječnja 2010.

Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava vs Aleksandar Dragaš

27.09.2012.

Zahtjev Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava za očitovanje u povodu teksta Aleksandra Dragaša "I čudo se desilo, Halid veći od Miše", objavljenoga u Jutarnjem listu 6. listopada 2009. godine.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Vijeće ocjenjuje da nema kršenja Kodeksa budući da je riječ o glazbenoj kritici koja, očito, ne mora uvijek biti pozitivna.

 

Obrazloženje: U prijavi se navodi kako je komentar uvredljiv za sve izvođače i poklonike narodne glazbe te kako bi se u njemu moglo naći i govora mržnje.   Posebno se izdvajaju dijelovi komentara: "vidi vraga" (kao moguće sotoniziranje), "narodnjačko zavijanje", "ljudi ih naručuju ko ludi" (to se može protumačiti da ih naziva luđacima, tvrdi HDZZPLJP) …

Dragaš, koji zasigurno nije poznat kao ljubitelj folk-glazbe, u svojem očitovanju podsjeća kako je dio izraza  iz prijave izvučen iz konteksta a dio su kolokvijalni, nikako uvredljivi izrazi.  

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava

podnijelo je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 10. sjednici održanoj 30. ožujka 2010. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO