hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. siječnja 2010.

Vanja Sutlić vs Zdenko Duka

27.09.2012.

Zahtjev Vanje Sutlića za pokretanje postupka protiv Zdenka Duke, predsjednika HND-a,  zbog njegovih izjava na konferenciji za novinare  16. listopada 2009.

 

Zaključak: Zdenko Duka nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić zatražio je pokretanje postupka protiv Zdenka Duke i za zaštitu vlastitog ugleda i dostojanstva, zbog Dukine izjave "Vanji Sutliću je najbolje da se svojom jahtom pokupi na krstarenje i neka se više ni ne vraća". Smatra da je Duka prema njemu pokazao osobnu netrpeljivost koja ne predstavlja interes javnosti. Također, smatra da je Duka postupio nekolegijalno i mimo profesionalne solidarnosti prema dugogodišnjem članu HND-a, kad je stao u zaštitu Aleksandra Stankovića.

Duka u očitovanju kaže da je aludirao na Sutlićev odlazak jer bi to za javnost bila najmanja šteta, tvrdi kako su njegove kritike samo manji dio onoga što su Sutliću predbacivali novinari, članovi Programskog vijeća i javnost te da je to, konačno, rezultiralo Sutlićevom smjenom.

Iako postoji neslaganje oko izjave – Duka tvrdi da nije izrekao zadnji njezin dio ("i neka se  više ni ne vraća") – njezino je značenje uglavnom isto, samo za nijansu blaže, a to je poruka Sutliću da napusti mjesto ravnatelja HRT-a. Ona je  bila javno izrečena već prije,  više puta, a u međuvremenu je Programsko vijeće tako i odlučilo. Takvom izjavom Duka je izrazio nezadovoljstvo središnje strukovne organizacije Sutlićevim djelovanjem  na čelu HRT-a. U ovom slučaju Duka se susreo s dvije suprostavljene strane članova HND-a na HRT-u, a zaštitio je one koji su svojim djelovanjem neposrednije promicali javni interes. Zato se ne može smatrati da je  prekršio Kodeks časti.

Povratak

AKTUALNO