hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. siječnja 2010.

Davor Jelavić vs Branimir Zekić

27.09.2012.

Zahtjev Davora Jelavića za pokretanje postupka protiv Branimira Zekića zbog teksta "Davor Jelavić kupio luksuzni stan na Šalati za siću", objavljenoga u Novom listu 18. studenoga 2009.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Tekst je napisan profesionalno i Kodeks nije prekršen.

 

Obrazloženje: Davor Jelavić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, promet i komunalne poslove, žali se da je Branimir Zekić u svom tekstu ''napisanom bez činjenica, iznio niz neistinitih podataka i zaključaka, neopravdano izvučenih iz konteksta", koji su njemu i njegovoj obitelji nanijeli štetu! Tražio je i objavu ispravka u Novom listu, a ne isključuje i sudsku tužbu!

U tekstu novinar Branimir Zekić piše o tome kako je, gdje i za kolike novce Davor Jelavić kupio stan u jednoj od najelitnijih zagrebačkih četvrti, istražio je pozadinu transakcija oko kupovine zemljišta u Babonićevoj ulici na Šalati i njegovog pretvaranja u ekskluzivno naselje sa šest luksuznih vila, kombinacije oko pretvaranja jednosmjerne ulice u dvosmjernu i razloge za to. Od Jelavića je dobio  izjavu o tome, kako je i gdje dobio novac za kredit za stan, podijelio je svotu s kvadratima i dobio cijenu kvadrata stana. U tekstu se novinar, a to je očito i najveći problem, s punim pravom pita, kako je moguće da se za tako malen novac može kupiti tako veliki stan u elitnoj četvrti, ako stručnjaci kažu da se radi o jednoj od deset najskupljih zagrebačkih ulica i znači li to da se radilo o povoljnoj kupnji u kojoj se pogodovalo Davoru Jelaviću, inače čelniku najvažnijeg gradskog ureda. U svojoj tužbi i demantiju Davor Jelavić, međutim demantira da je razgovarao s novinarom i da je bilo što izjavio, žali se i na klasičnu novinarsku sintagmu ''Jelavićev ured'', smatrajući je tendencioznom i uvredljivom,  iako se to u novinarskim tekstovima zbog dužine stalno koristi. Ne tvrdi, međutim, da je u tekstu, barem što se tiče transakcija oko zemljišta, bilo što netočno, osim što je krivo, a to priznaje i novinar, da sve to nije obavio Jelavićev, nego Ured za imovinsko-pravne poslove, što ne znači da  se i tako Jelaviću  nije moglo pogodovati, s obzirom na to da se radi o resorima iste ''gradske Vlade''.

Nema sumnje da je tekst od itekakvoga javnog interesa, jer čiju bi to imovinu novinari trebali preispitivati, ako postoje ikakve sumnje, ako ne glavnih gradskih čelnika. Jedino oko čega se može sporiti jest o tome je li Davor Jelavić dao izjavu novinaru, kao što kaže kolega,  ili nije, kao što kaže on sam. No, to je riječ na riječ i zašto bi se vjerovalo gradskom čelniku, a ne  novinaru.

 

 

Povratak

AKTUALNO