hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. siječnja 2010.

Barbara Bašić Stelluti vs Narodni list

27.09.2012.

Zahtjev Barbare Bašić Stelluti za očitovanje u povodu naslovnice Narodnog lista  27. studenoga 2009. godine.

 

Zaključak: Satirička naslovnica, jednako kao i ozbiljan komentar, izražavanje  je stava uredništva, na što ono  ima pravo, te njome nije prekršen Kodeks časti.

 

Obrazloženje: Barbara Bašić Stelluti žali se zbog naslovnice Narodnog lista od 27. studenog 2009. godine. Tvrdi da je svjesna kako  se radi o fotomontaži, no da je zbog nje bila uznemirena i da ju je morala skrivati od svoje djece! Smatra da naslovnica dovodi u pitanje ozbiljnost, dobar ukus, etičnost i profesionalnost glavnog urednika i cijele redakcije, a radi se, kaže, o jednim od najstarijih hrvatskih novina koje njeguju visoku kulturu pisanja.

Prema naslovnici, vrlo je teško shvatiti o čemu se radi i zašto su čelni ljudi zadarskog poglavarstva obučeni u crne kapuljače koje simboliziraju Sotonu. No, kada se pročita tekst, postaje jasno iz čega je proizašla takva naslovnica. U Zadru se, naime, povela velika javna rasprava oko izgradnje spomenika Domovini i Pobjedi u Domovinskom ratu, autora zagrebačkoga arhitekta Branka Silađina. Iako svi sugovornici u tekstu smatraju da je spomenik potrebno napraviti, većina smatra da je izabrana kriva lokacija i oblik. Crkva, braniteljske udruge, struka i velik dio građana u spomeniku ne pronalaze simboliku koja karakterizira Domovinski rat, ali pronalaze masonske simbole koje mnogi povezuju sa sotonizmom i štovateljima Lucifera. Iako je autor dobio potporu gradskih vlasti i ministra kulture, predlaže se  preispitivanje te odluke i raspisivanje javnoga natječaja radi  traženja boljeg idejnog rješenja. U fotomontaži na naslovnici i to u crnim sotonskim kapuljačama, našla su se lica odgovornih iz gradske uprave, koja su i odobrila izgradnju spomenika.

Povratak

AKTUALNO