hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. svibnja 2014. godine

Melita Ivić vs Hajdi Karakaš Jakubin

03.12.2014.

Melita Ivić vs Hajdi Karakaš Jakubin

 Zahtjev Melite Ivić za pokretanje postupka protiv novinarke Hajdi Karakaš Jakubin zbog teksta „Skandalozan liječnički propust Damira su ostavili iako su znali da je sklon suicidu“,  objavljenoga u Jutarnjem listu od 13. veljače 2014. godine

 Zaključak

Autorici Hajdi Karakaš Jakubin izriče se teža opomena.  

 Obrazloženje: Melita Ivić upozorava na novinarkin način pisanja o samoubojstvu, odnosno na to da je detaljno opisala životni put i smrt oboljeloga od paranoidne shizofrenije, pišući pritom kao da ga je osobno intervjuirala, patetično opisujući  njegovu patnju, prozivajući  liječnike i sestre. Prijaviteljica upozorava da su psihijatrijski bolesnici i njihove obitelji u našem društvu još uvijek „obilježeni“,  a način da se borimo protiv toga i da im kao društvo omogućim dostojan život  jest i u tome da novinari počnu s odgovornošću izvještavati o ovakvim slučajevima, pazeći na činjenice i dostojanstvo svih uključenih u slučaj.

Novinarka Karakaš Jakubin u svojem očitovanju tvrdi kako je samo radila svoj posao -  istraživačko novinarstvo – te  kako je svu medicinsku dokumentaciju dobila od rođaka preminuloga koji je, kaže, „ogorčen postupanjem doktora“.  I kaže: „Ne vidim, zapravo, u čemu je problem“.

Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da je nedopustivo tako pisati o samoubojstvu, te upozorava na članke 15. i  16. Kodeksa, prema kojima treba štititi privatnost   vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava ne naglašavaju se i treba ih svesti  na najmanju moguću mjeru, a potrebno je pridržavati se i stručnih smjernica za izvještavanje o tome. Ako je novinarka željela upozoriti na moguću krivnju liječnika, morala je samo napisati  da takvoga bolesnika nije trebalo ostavljati  samoga. Nasuprot svemu tome, ona je zapravo romansirala cijeli slučaj,  pišući detaljno o posljednjim  satima života  čovjeka, uz niz vlastitih konstrukcija.  Pisanje s toliko detalja iz medicinske dokumentacije jest senzacionalističko zadiranje u privatnost, a da to nije od javnoga interesa.  Što je još gore, novinarka ne vidi u čemu je pogriješila, štoviše, ponosi se svojim tekstom.

 

 

Povratak

AKTUALNO