hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 22. Sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. lipnja 2014.

Milan Kesić vs Branko Mijić, glavni urednik Novog lista

17.10.2014.

Milan Kesić vs Branko Mijić, glavni urednik Novog lista

 Pismo Milana Kesića, pritužba na neobjavljivanje njegova ispravka u Novom listu na tekst Marinka Glavana „Svi peru ruke“, objavljenoga 15. travnja 2014.

 Zaključak: Vijeće ocjenjuje da time što nije objavljen poslani ispravak, nije povrijeđen Kodeks časti hrvatskih novinara, no smatra da se razgovorom trebalo dogovoriti dužinu i oblik ispravka koji bi se objavio.

 Obrazloženje: Prijavitelj je tražio da se demantira tvrdnja gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela kako se Grad Rijeka odrekao svojega potraživanja kao vjerovnik stečajnog dužnika Torpedo d.d. u stečaju, u korist radnika vjerovnika. Prijavitelj tvrdi kako se radilo samo o ustupanju prava prvenstva, ali da ni to pri isplatama nije do kraja poštovano. U svojem očitovanju glavni urednik Novoga lista Branko Mijić tvrdi kako je procedura za objavu reagiranja u Novom listu jasna: treba se pozvati točno na određeni članak Zakona o medijima, iznijeti koja se informacija smatra netočnom, tekst treba biti potpisan da bi se dokazalo njegovo autorstvo, a opseg mora biti približno isti tekstu na koji se reagira. Uz to, Mijić tvrdi kako „stanoviti Milan Kesić gotovo svakodnevno, u svako doba dana i noći, šalje svoje mail poruke koje više niti ne uzimamo za ozbiljno jer ih smatramo skribomanijom i ne znamo tko iza njih stoji“. Vijeće smatra kako to nisu razlozi da se ne objavi ispravak očito netočne informacije, te da je trebalo naći načina da se to učini.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Milan Kesić podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a na 12. sjednici održanoj 12. prosinca 2014. godine potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO