hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. veljače 2006.

Bosiljka Perić Kempf vs Mirta Špoljarić Smolić

04.01.2013.

Zahtjev Bosiljke Perić Kempf za pokretanje postupka protiv Mirte Špoljarić Smolić zbog njenog teksta „Stvaralačka radionica Ive Maleca“ objavljenog u Cantusu, prosinac 2005., koji je najvećim dijelom prepisan iz Vjesnika („Dragocjeni zapis o Ivi Malecu“) od 18. listopada 2005. godine.

 

Zaključak: Povrijeđeni su članak 10. i 11. Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji novinara obvezuju da poštuje autorstvo drugih novinara i ostalih sudionika u javnom informiranju i da u svojim prilozima navodi imena drugih autora čijim se tekstovima koristi (čl. 10), te da se skraćeni ili izmijenjeni prilozi-tekstovi, koji mijenjaju osnovni smisao teksta, mogu objaviti samo uz znanje i odobrenje autora (čl. 11). Novinarsko vijeće časti upozorava Mirtu Špoljarić Smolić da ih je dužna poštivati.

 

Obrazloženje: Tekst Bosiljke Perić Kempf, objavljen u Vjesniku, objavljen je skraćen i bez znanja autora, a nije navedeno niti ime autora čiji je tekst prenesen. Da se radi o povredi autorskog prava i Kodeksa časti svjesna je i Mirta Špoljarić Smolić jer je u očitovanju na prijavu priznala da je pogriješila i spremna je javno se ispričati autorici, što je i učinjeno u sljedećem broju Cantusa. Zbog toga se redakciju Cantusa i Mirtu Špoljarić Smolić samo upozorava zbog profesionalne greške.

 

Povratak

AKTUALNO