hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. veljače 2006.

Mateja Burgund vs Mirela Lilek

04.01.2013.

Zahtjev novinarke HINE Mateje Burgund za pokretanje postupka protiv novinarke Vjesnika Mirele Lilek zbog krađe dijela tekstova – Hina objavila 19. siječnja „Na poziv ministra vratilo se iz inozemstva 10 znanstvenika, a Vjesnik objavio 20. siječnja „Znanstvenici se vraćaju u Hrvatsku“.

 

Zaključak: Prekršen je članak 10. Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji novinara obvezuje da poštuje autorstvo drugih novinara i ostalih sudionika u javnom informiranju, te da u svojim prilozima navodi imena drugih autora čijim se tekstovima koristi, pa je novinarki Mireli Lilek izrečena opomena, opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Korištenje agencijskih informacija je dozvoljeno i uobičajeno, ali se i tada, kao i kada se koriste svi drugi izvori, mora poštivati članak 10. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji obvezuje na poštivanje autorstva i na navođenje izvora. Novinarki Mireli Lilek, koja to nije učinila, izrečena je opomena, opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO