hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 26. ožujka 2010.

Damir Jukica vs Miljenko Jergović

27.09.2012.

Zahtjev Damira Jukice za pokretanje postupka protiv Miljenka Jergovića zbog teksta od

16. veljače 2010. "Protiv Šimića, ali za Glavaša",  objavljenoga u Jutarnjem  listu.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Miljenko Jergović nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara. Riječ je o autorskom tekstu u kojem novinar iznosi svoje vrijednosne sudove s kojima je moguće polemizirati, ali ako su nekome neprihvatljivi, ne znači da su povreda Kodeksa.

 

Obrazloženje: U ime Odbora HDZPLJP-a za medije, dopredsjednik Društva Damir Jukica traži od Vijeća časti HND-a da utvrdi je li Jergović u spornom tekstu povrijedio Kodeks časti HND-a. Prema njegovu uvjerenju, Jergović nije iznio istinitu, uravnoteženu i provjerenu, već lažnu informaciju o dr. Ognjenu Šimiću koji je, prema Jergovićevu pisanju (tvrdi Jukica), puno prije presude, kao došljak, Bosanac od kojega se očekivalo više poniznosti nego od domaćih ljudi, bio žrtva medija i sredine. Jergovića optužuje da građane RH koji ne potječu iz  BiH, prikazuje ksenofobičnima i šovinistički raspoloženim prema došljacima iz BiH i da time nanosi neizmjernu štetu hrvatskom društvu.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Damir Jukica (za Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava) podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Povratak

AKTUALNO