hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. Sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. rujna 2014.

Alen Đurica vs A. Pranjić

18.11.2014.

Alen Đurica vs A. Pranjić

Zahtjev Alena Đurice za pokretanje postupka protiv autora A. Pranjić zbog širenja lažnih vijesti viješću o „dječjem gay festivalu u Norveškoj“, objavljenom 13. svibnja 2014. na dnevno.hr.

Tekst je prenesen s portala sloboda.hr.

 Zaključak

Jednoglasno se izriče opomena glavnom uredniku sloboda.hr i novinaru zbog neprofesionalnog i površnog pristupa novinarskom poslu.

 Obrazloženje: Alen Đurica ukazuje na to da se na YouTubeu vidi kako je video postavljen još 2006., da nije riječni o kakvom dječjem gej festivalu nego o festivalu Kinderen voor Kindeeren koji nema veze s gejevima, nego o nastupu dječaka kojega su usvojila dvojica muškaraca i koji u pjesmi govori o ljubavi prema svojim očevima. Alen Đurica ocjenjuje tekst kao svjesno plasiranu laž, iskorištenu za poticanje mržnje i prema gej populaciji i prema norveškom narodu.

Provjerom je utvrđeno kako su navodi tužitelja velikim dijelom točni: video je doista postavljen na YouTube 2006. i vezan je uz nizozemski dječji festival koji se ne bavi LGBT populacijom. Opsežna pretraga nije dala naznaku o nekom festivalu u Norveškoj koji bi se bavio isključivo djecom i homoseksualnošću, a link na tu manifestaciju ne navode ni sloboda.hr, niti drugi mediji koji su tu vijest prenijeli. Ne navodi se ni naslov knjige koju citiraju. Vijeće ne može utvrditi je li riječ o svjesnom i namjernom širenju lažnih vijesti (to je posao policije) ili krajnje površno obavljenom novinarskom poslu.

Povratak

AKTUALNO