hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. listopada 2014.

Fadila Zoranić, Dajana Knežević, Diana Nikolić vs Vinko Vuković

03.12.2014.

Fadila Zoranić, Dajana Knežević, Diana Nikolić vs Vinko Vuković

 Zahtjev Fadile Zoranić, Dajane Knežević, Diane Nikolić iz Osnovne škole Spinut iz Splita, za pokretanje postupka protiv Vinka Vukovića, autora teksta „Šikaniraju nam sina kako bi ga lakše potjerali iz škole – Ubijaju dostojanstvo u našem sinu da bi ga lakše istjerali iz škole“, objavljenoga 7. srpnja 2014. u Slobodnoj Dalmaciji.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 Zaključak

Novinarsko vijeće časti izriče opomenu Vinku Vukoviću.

 Obrazloženje: Fadila Zoranić, Dajana Knežević i Diana Nikolić – pedagoginja, logopedinja i psihologinja OŠ „Spinut“ iz Splita – Novinarskom vijeću časti prijavljuju novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića zbog povrede privatnosti djeteta i kršenja prava na zaštitu identiteta maloljetne osobe.

Prijaviteljice navode da je novinar svojim člankom prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara posrednim otkrivanjem identiteta djeteta, što nije bilo u interesu javnosti, da je naveo niz netočnih, nepotpunih i neprovjerenih informacija koje svojim sadržajem obmanjuju javnost, da je, pišući o djelatnicima škole, koristio rječnik vrijeđanja te da je otac djeteta (Matko B., kolega V. Vukovića) javno prijetio djelatnicima škole da će upotrijebiti svoj službeni položaj u novinama za osobne svrhe, odnosno da će ih „razvlačiti po medijima“. Prijaviteljice također navode da je novinar iznio niz optužujućih navoda, „a bez pokušaja provjere relevantnih činjenica i mišljenja“, te od NVČ-a traže pokretanje postupka protiv njega.

Vinko Vuković se do 27. listopada 2014. nije očitovao.

Vuković je u tekstu pod naslovom „Šikaniraju nam sina kako bi ga lakše potjerali iz škole – Ubijaju dostojanstvo u našem sinu da bi ga lakše istjerali iz škole“ – objavljenom na 4. i 5. stranici Slobodne Dalmacije te s glavnom najavom na naslovnici – ispisao svjedočanstvo roditelja djeteta s posebnim potrebama, koje je, nakon uspješno završena prva četiri razreda u OŠ Spinut u Splitu po posebnom programu, palo peti razred s tri negativne ocjene, ali po redovnom programu, jer ga, kako navode roditelji, u školi nisu željeli uvrstiti u posebnu odgojno-obrazovnu skupinu, nego su im preporučili premještaj u posebnu ustanovu. Roditelji u svojim izjavama ne skrivaju ogorčenje te na račun djelatnika škole upućuju niz optužaba za kršenje prava djeteta s posebnim potrebama, za pokušaj segregacije, a spominju i osvetu škole zbog njihova odbijanja da dijete smjeste u ustanovu.

U tekstu su glavni sugovornici djetetovi roditelji, a za informaciju o nadzoru koji će u spomenutoj školi provesti Agencija za odgoj i obrazovanje novinar je dobio potvrdu njezina ravnatelja Vinka Filipovića. Vuković u okviru koji prati tekst navodi kako je pokušao doći do odgovornih u OŠ Spinut, ali se dva dana nitko nije odazivao na njegove telefonske pozive, pa nije mogao dobiti objašnjenje druge strane.

Novinarsko vijeće časti utvrdilo je da je novinar Vinko Vuković, navodeći puno ime i inicijale prezimena roditelja, školu, ime i prezime razrednice i razred koji dijete polazi te njegovu dob i spol, posredno otkrio djetetov identitet, čime je prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara.

Također, Vijeće je utvrdilo da se novinar i sam priključio roditeljskim optužbama posredno nazivajući djelatnike škole emocionalno zaostalima i intelektualno invalidnima: U gradu koji je po mnogočemu poseban, prvi i nedostižan, a poglavito po emocionalnoj zaostalosti, intelektualnoj invalidnosti i socijalnoj neosviještenosti onog dijela njegovih stanovnika koji primaju plaću upravo da budu osjetljivi, pametni i empatični…“

Ne pokušavajući utvrđivati točnost navoda iznesenih u tekstu, ali uzimajući u obzir težinu problema kojim se bavi i potencijalnu važnost za zajednicu jer govori o posebno ranjivim društvenim skupinama – djeci s posebnim potrebama – Novinarsko vijeće časti utvrdilo je da je novinar temi trebao pristupiti znatno odgovornije. Dužnost je novinara da neprestano upozorava javnost na nedostatak sustavne, institucionalne brige za slabe i nemoćne, u ovom slučaju na muku koju proživljavaju i probleme s kojima se susreću roditelji djece s posebnim potrebama i NVČ je tu prepoznao nastojanje novinara Vukovića. Novinar se, međutim, pritom mora voditi etikom novinarskog poziva, što među ostalim znači da ni izravno niti neizravno ne smije otkriti identitet djeteta o kojem piše jer je dobrobit djeteta nadređena javnom interesu. Novinar mora uvažavati i čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira i ne smije se svrstavati ni na jednu stranu. Novinar Vinko Vuković je to propustio učiniti, ispisavši na mahove vrlo ostrašćen tekst. Novinarsko vijeće časti zato mu izriče opomenu

Povratak

AKTUALNO