hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. listopada 2014.

Pučka pravobraniteljica vs Marko Čulić

03.12.2014.

Pučka pravobraniteljica vs Marko Čulić

 Zahtjev Pučke pravobraniteljice, po pritužbi Joze Ezgete, za pokretanje postupka protiv novinara Marka Čulića, autora teksta „Liječnik odbija dati kontracepciju, a institucije šute“, objavljenoga na tportalu 16. srpnja 2013. godine. Objavljen i ispravak netočnog navoda 20. kolovoza 2013.

 Zaključak

Novinaru Marku Čuliću izriče se jednoglasno opomena.

 Obrazloženje: Novinar Marko Čulić piše o ginekologu koji je odbio dati recept za pilulu „za dan poslije“, opravdavajući se prigovorom savjesti i pritom vrijeđajući, kako to tvrdi prijateljica djevojke koja je zatražila pilulu. Djevojka je zbog toga proživjela traumu, a pravu pomoć dobila je u jednoj privatnoj ginekološkoj ambulanti. Prema sugestiji prijateljice, novinar je pretražio Googleov forum s mišljenjima o tome liječniku i konstatirao kako je rezultat pretraživanja „više nego zapanjujući – zastrašujuć je“. S pitanjem „kako liječnik s ovakvim referencama uopće može obavljati svoj posao i zašto nema nikakvih reakcija od odgovornih“ novinar se obratio Gradskom uredu za zdravstvo odnosno zagrebačkom pročelniku za zdravstvo, no nije dobio odgovor koji bi ga zadovoljio, pa je zaključio: „U svakom slučaju, ako u Zagrebu naletite na još kojega inkvizitorski raspoloženog liječnika koji smatra da mu njegova vjera daje za pravo kršiti zakon, budite sigurni da će nadležne institucije 'hrabro' zažmiriti na takvo kršenje zakona i praviti se kao da se ništa nije dogodilo.“

Usprkos tome što je ispravak objavljen, Vijeće je ocijenilo da je takvo pisanje neprihvatljivo, jer je vrlo važna tema obrađena površno, neprofesionalno i kvaziistraživački. Internetski forum ne može biti izvor relevantnih informacija, a novinar nije ni pokušao razgovarati s liječnikom o kojemu piše.

Povratak

AKTUALNO