hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 25. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 28. svibnja 2010.

Pravobraniteljica za djecu vs RTL televizija

27.09.2012.

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv RTL televizije zbog neprimjerenog izvještavanja u prilogu "Rasističke školske mašKKKare" od 17. veljače 2010., kad učeniku nije bio dovoljno skriven identitet. 

 

Zaključak: Vijeće je sa 4 glasa prihvatilo zaključak da se RTL-televiziji uputi poziv na bolje poštivanje novinarske etike,  da u sličnim slučajevima bude obazrivija i da  maloljetniku sakrije identitet do kraja, u skladu s Kodeksom. Dva člana Vijeća izjasnila su se za opomenu RTL-u jer nije do kraja sakrio identitet maloljetnika koji je govorio kao svjedok, pa je on među njegovim vršnjacima ipak otkriven.

 

Obrazloženje: RTL je s nekoliko dana zakašnjenja objavio izvještaj o maskenbal-zabavi Elektrotehničke prometne škole u Osijeku, u kojemu se nalaze i izjave učenika s nedovoljno zaštićenim identitetom. Nakon emitiranja priloga maloljetnik je doživio prijetnje, a njegovi roditelji obratili su se za zaštitu nizu institucija, uključujući školu, policiju i Pravobraniteljicu za djecu. Zahvaljujući roditeljima koji su na vrijeme potaknuli sve institucije, i činjenici da se sve to događalo u okviru škole gdje nadležna tijela mogu ostvariti svoju ulogu, onemogućen je negativan razvoj događaja. RTL je zaštitio identitet učenika, ali ne sasvim u skladu s Kodeksom. Tako je  ipak bila moguća identifikacija učenika, što je RTL priznao. Međutim, unatoč činjenici da je negativni poticaj došao s RTL-a, za eventualni negativan razvoj događaja, zbog kompleksnosti slučaja, odgovornost ne bi bila samo na RTL-u, nego bi se u određenoj mjeri mogla podijeliti sa školom, učenicima, njihovim roditeljima i drugim društvenim akterima.

Druga razina problema, koja čini njegov širi okvir, jest neprikladan pristup RTL-a jednoj kulturološkoj manifestaciji, tj. tumačenje događaja izvan konteksta njegovih kulturnih značenja, čime se otvara mogućnost za mnogo nesporazuma. Izjava učenika skrivenog identiteta "Bilo je prestrašno, mislim, crnca jadnog tuku, njih je bilo sigurno jedno dvadesetorica, a samo jedan crnac", nema nigdje svoj nastavak u potvrdi (policija, škola, prijatelji, hitna pomoć...) da se doista radi o nasilju kao glavnom problemu, pa nije jasno je li ono simbolično ili stvarno. U skladu s tim, iz priloga se ne može razumjeti gleda li maskenbal na rasizam ironično ili ga podupire. Glavnina problema usmjerava se prema pitanju zašto su dopuštene rasističke maske i je li u tome sudjelovao i nastavnik. Stoga NVČ poziva RTL da kritički preispita svoj tretman takvih događaja, osobito kad su u pitanju maloljetnici.

U raspravi, neki članovi Vijeća smatrali su da je RTL odgovoran jer nije do kraja sakrio identitet maloljetnika, te da ga ne opravdava to što, srećom, nije bilo štetnih posljedica, zahvaljujući uglavnom roditeljima. S druge strane, RTL je djelomično sakrio i trudio se sakriti identitet svjedoka, a uz to obavio je i posao koji je trebala obaviti javna televizija, a propustila je to učiniti.

 

Povratak

AKTUALNO