hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 25. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 28. svibnja 2010.

Glas Istre vs Tatjana Uvodić Iveša

27.09.2012.

Zahtjev Glasa Istre za pokretanje postupka protiv Tatjane Uvodić Iveša, glavne urednice web portala Ipress.hr zbog toga što je dopustila objavljivanje anonimnih  komentara čitatelja, čime je učinila štetu djelatnicima Glasa Istre.

 

Zaključak: Tatjani Uvodić Iveša, glavnoj urednici web portala iPress.hr izriče se opomena jer je dopustila objavljivanje anonimnih komentara čitatelja koji vrijeđaju dostojanstvo glavnog urednika Glasa Istre Dražena Dobrile.

 

Obrazloženje: Glavni urednik Glasa Istre Dražen Dobrila žali se da se anonimnim, vulgarnim i neistinitim komentarima na iPress.hr vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast djelatnika Glasa Istre. Ne precizira na koje je komentare i kvalifikacije mislio, navodi samo primjer žene za koju tvrdi da se imenom Lorene Šverko lažno predstavila.

Pregledom priloženoga materijala mogu se pronaći komentari koji vrijeđaju dostojanstvo glavnog urednika Glasa Istre (aludira se na njegove govorne mane, naziva ga se poslušnikom i moralnom nulom, pita se "s kakvim to ljudima moramo disati zrak", njegov položaj prema nadležnima oslikava se uvredljivim seksualnim radnjama itd).

U svom očitovanju glavna urednica portala iPress.hr Tatjana Uvodić Iveša kaže kako ne može znati radi li se doista o osobi koja se potpisala kao Lorena Šverko ili ne, dok se ona ne javi i to ospori. Također, kaže da uvijek na portalu brišu komentare kad se netko potuži da ga oni vrijeđaju.

Vijeće, međutim, smatra da to nije dovoljno opravdanje. Iako općenito postoji problem komentara na web-portalima, jer se oni, zbog anonimnosti autora, upisuju sa znatno manje odgovornosti, uredništvo portala obavezno je zaštititi javni moral i uklanjati uvrjedljive komentare bez obzira je li se netko žalio na njih   ili nije.

 

Povratak

AKTUALNO