hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 25. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 28. svibnja 2010.

Damir Jukica vs Jelena Lovrić

27.09.2012.

Zahtjev Damira Jukice za očitovanje u povodu teksta Jelene Lovrić  "Šegrti Sanaderova  spina", objavljenoga u Jutarnjem listu 20. ožujka 2010. godine.

 

Zaključak: Unatoč tome što Jelena Lovrić nije odgovorila na poziv da se očituje, Vijeće ocjenjuje  da  novinarka nije prekršila Kodeks novinara,  jer zadatak kolumnista i kolumni  upravo i jest u tome da se slobodno iznesu vlastita  viđenja neke situacije.

 

Obrazloženje: Damir Jukica smatra uvredljivim tvrdnje novinarke Jelene Lovrić da Luka Bebić "za hrvatsku javnost kao da ne postoji" te da je "čovjek skromnih intelektualnih mogućnosti, podosta sirov". Argument Jukice da Luka Bebić traje kao dužnosnik ove države i uvaženi hrvatski političar još od Franje Tuđmana i Ive Sanadera,koji ga je ustoličio u šefa Sabora, ne govori o kvaliteti političara.

Bebić se oglasio nakon nedavnoga putovanja po Kini i Indiji i ustvrdio da mediji nisu dali odgovarajuću pozornost tim putovanjima. Nije, međutim,  našao za shodno da na eventualnoj konferenciji za novinare podastre javnosti cilj, rezultat i dobit za Hrvatsku od tih putovanja. Da bi se na neki način zaštitio od medija i dao sebi više prostora u njima, instalirao je ideju o mjestu glasnogovornika Sabora, unatoč zabrani zapošljavanja, recesiji i tome što Sabor ima svoju službu za informiranje. Na prozivku Damira Jukice može se odgovoriti da Luku Bebića javnost doživljava onakvom kakvom se on sam toj javnosti predstavlja.

Povratak

AKTUALNO