hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 25. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 20. travnja 2006.

Dorica Nikolić, Državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi vs Danica Plantak i Nikola Sever Šeni

04.01.2013.

Zahtjev Državne tajnice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorice Nikolić za pokretanje postupka protiv novinara Danice Plantak i N. Sever Šeni zbog tekstova u Večernjem listu, u kojima je objavljena fotografija i puno ime i prezime djeteta L.N.

 

Zaključak: U tekstovima objavljenim u Večernjem listu o slučaju udomljenja maloljetnog L.N. prekršeni su članci 16. (po kojem novinar štiti čovjekovu intimu od nepotrebnog ili senzacionalističkog otkrivanja u javnosti  kada izvještava o djeci, maloljetnicima i obiteljskim  tragedijama) i 17. (prema kojem novinar ne smije intervjuirati ni fotografirati dijete do 14 godina o pitanja njegova života ili života druge djece). Novinarki Danici Plantak, koja je otkrila puno ime i prezime djeteta Vijeće je izreklo blažu opomenu opisanu u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti, a neposrednom uredniku rubrike u kojoj je tekst objavljen i glavnom uredniku Večernjeg lista Miljenku Manjkasu izreklo je težu opomenu opisanu u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti zbog objave fotografija i senzacionalističke opreme teksta.

O načelnoj prijavi protiv novinara N. Severina Šenija Vijeće nije moglo odlučivati jer u prijavi nisu naznačeni navodno sporni tekstovi.

 

Obrazloženje: Novinarka je smatrala da je zbog dramatičnih okolnosti u kojima je Centar za socijalnu skrb odveo iz obiteljske kuće bake i ujaka maloljetnog L. N. udomiteljima u drugi dio Varaždina  ispravno postupila kada je otkrila identitet djeteta. Učinila je to svjesno vjerujući da je na dobrobit djeteta, ali time je povrijedila pravo na privatnost zajamčeno Ustavom i Zakonom o medijima svakoj osobi, a osobito djeci. Prekršen je  članak 16. Kodeksa časti po kojem novinar štiti čovjekovu intimu od nepotrebnog ili senzacionalističkog otkrivanja u javnosti  kada izvještava o djeci, maloljetnicima i obiteljskim  tragedijama. Objava imena i prezimena djeteta bila je nepotrebna i senzacionalistička čemu je pridonijela i objava više djetetovih fotografija, čak i na naslovnici. Time je prekršen i članka 17. Kodeksa zbog čega se izriče teža opomena uredniku rubrike i glavnom uredniku Miljenku Manjkasu.

Skupština HND zadužila  je Vijeće časti da s osobitom pozornošću i izricanjem oštrih kazni, uključujući i isključenje iz HND-a, reagira na kršenje prava djece u medijima. Vijeće časti upozorilo je već glavne urednika, između ostalog i Večernjeg lista, na očigledne primjere kršenja Kodeksa i na potrebu veće odgovornosti i osjetljivosti prilikom obrađivanja tema o djeci i obiteljskim tragedijama. U vazi navoda o pritisku  novinara na institucije kako bi se neki slučajevi riješili na dobrobit djece ističemo da to jest zadaća medija. Eventualne netočnosti i zablude autora, kao i dojam o njegovoj jednostranosti i pristranosti moguće je izbjeći  boljom komunikacijom nadležnih službi s novinarima. Izostanak komunikacije ne može se opravdavati samo obvezom čuvanja službene tajne.

 

 

Povratak

AKTUALNO