hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 5. srpnja 2010.

Zija Sulejmanpašić vs Goranka Jureško

27.09.2012.

Zahtjev Zije Sulejmanpašića za očitovanje u povodu teksta Goranke Jureško "Ni u 70-oj ne sramim se nasmijati se od uha do uha", objavljenog u Jutarnjem listu  30. ožujka 2010. godine.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Novinarka nije prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Zija Sulejmanpašić smatra kako je tekst Goranke Jureško čista reklama, a ne novinarski tekst. Pita tko će od čelništva EPH,  zbog teksta o implantaciji besplatno popraviti zube te upozorava kako hrvatski stomatolozi već godinama rade implantacije, ali nemaju ovakvu reklamu.

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da je riječ o nizu tekstova na koje  su jako alergični i čitatelji i novinari,  te da su prekršeni članci 24. i 31. Kodeksa časti. No u posljednje su vrijeme implantati očito trend u Hrvatskoj, a članci o tome objavljivani su gotovo u svim novinama. Uz to, novinarka koja se bavi isključivo zdravstvenim temama, u tekstu, uz niz primjera, piše o implantaciji  vrlo stručno,  što nikako ne bi mogla bez razgovora sa stručnjakom i navoda njegovih citata. Osim što je navela da se bavi implantacijom, o dr. Branku Dolencu nije napisala ni to, ima li ambulantu ili privatnu kliniku, niti je spomenula cijene, što bi već bila reklama. U gotovo svim novinama mogu se svakodnevno naći slični, pa i  mnogo gori tekstovi,  pa je pitanje kako i na temelju čega dokazati da je baš u ovom tekstu riječ o prikrivenoj reklami.

Povratak

AKTUALNO