hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 5. srpnja 2010.

Juraj Bahnik vs Davor Butorac

27.09.2012.

Zahtjev Juraja Bahnika za pokretanje postupka protiv novinara Davora Butorca zbog teksta u Jutarnjem listu 27. veljače 2010. "Monografije o Hrvatskoj vojsci radi  lovac na 'novinare špijune'" i glavnog urednika Mladena Pleše.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Vijeće smatra da su se novinar Davor Butorac i urednik Mladen Pleše  ogriješili o Kodeks časti (članci 5., 6., 12., 25. i 28) zbog nepoštivanja profesionalne etike i pravila, te im izriče opomenu.

 

Obrazloženje:  Juraj Bahnik  tvrdi da su ga Davor Butorac i Mladen Pleše oklevetali, jer se u objavljenom članku, uz ostalo, navodi da je "načelnik Glavnog stožera Josip Lucić angažirao Jurja Bahnika, jednog od autora znamenite 'prezentacije'2005., skandaloznog dokumenta tajne službe u kojem su hrvatski novinari optuženi za špijunažu, na izradi dviju  luksuznih monografija o Hrvatskoj vojsci…".

Bahnik je pismom Jutarnjem listu opovrgnuo optužbe. Jutarniji list objavio je njegovo skraćeno reagiranje ali Bahnik tvrdi da nije autor toga teksta  jer da se ispravak može objaviti u izmijenjenom obliku samo uz suglasnost autora. U svojem očitovanju novinar Davor Butorac tvrdi kako "izvori Jutarnjeg lista Bahnika navode kao osobu koja je bila u uskom krugu djelatnika koji je iznjedrio odluku o stvaranju takvog dokumenta",  kako  on nije autor opreme teksta i kako on ne odlučuje o objavljivanju demantija.

Prema Kodeksu časti, novinar, pa tako i glavni urednik, moraju iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju (članak 5), a ako ne otkriju izvor informacije, za objavljeni podatak snose odgovornost. Sve što je naveo  u svojem očitovanju,  Butorac je morao provjeriti, između ostaloga, i  kod Bahnika o kojemu je pisao, a to nije učinio.  

 

 

Povratak

AKTUALNO