hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 5. srpnja 2010.

Udruga Iskorak vs Ivica Šola

27.09.2012.

Zahtjev Udruge Iskorak za pokretanje postupka protiv novinara Ivice Šole, zbog teksta "Homoseksualizam je bolest", objavljenog u Glasu Slavonije  19. svibnja 2010.godine.

 

Zaključak: Novinar Ivica Šola nije povrijedio Kodeks časti.

 

Obrazloženje: Udruga Iskorak zamjera Ivici Šoli da zastupa tezu kako je "djelovanje 'sveprisutnih militantnih homoseksualnih skupina' diskriminacija prema osobama koje drugačije misle", kako borba protiv homofobije ima za cilj cenzurirati i kazneno progoniti one koji misle drugačije, te da izjednačava "militantne homoseksualne skupine" s progoniteljima, borbu protiv homofobije izjednačava s progonom,  a takvo djelovanje naziva  perverzijom. Na taj način, tvrdi Iskorak, autor označava borbu homoseksualnih osoba za jednakost i poštovanje kao perverziju. Zamjera i druge izraze i tvrdnje te zaključuje kako je novinar zlorabio svoju ulogu u kreiranju javnoga mnijenja i doprinosa kolektivnom rasuđivanju o temama koje se tiču svih, i to radi promicanja vlastitih homofobnih stavova.

Vijeće ocjenjuje da novinar nije prekršio Kodeks. Iznosio je vlastite stavove, argumentirajući ih, pri čemu nije nikoga izravno vrijeđao ili  ponižavao. 

Povratak

AKTUALNO