hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 5. srpnja 2010.

Pravobraniteljica za djecu vs Večernji list

27.09.2012.

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za očitovanje, u povodu otkrivanja identiteta djeteta u tekstu "Smrt u Dravi – Prijatelj djevojaka koje su se utopile…", objavljenoga  u Večernjem listu 14. svibnja 2010. godine.    

 

Zaključak: Iako je Kodeks nesumnjivo prekršen, zbog isprike i argumenata glavnog urednika ovoga se puta ne izriče nikakva mjera, ali Vijeće poziva redakcije da nastoje izbjegavati greške ove  vrste, a ako se one ipak dogode, da se ispričaju javno, u svojem mediju.

 

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu upozorava da je u opremi teksta objavljeno ime i prezime dječaka i poruka koju je na Facebooku ostavio za svoje tragično preminule prijateljice, zbog čega je, kako je upozorio i njegov otac, bio izložen raznim neugodnostima. Glavni urednik Večernjeg lista priznao je da je greška učinjena, ali je odmah i sankcionirana unutar redakcije. Navodi da za to nije bilo namjere, već da se uistinu dogodila greška. Kao argument navodi činjenicu da se u tekstu ne spominje ime dječaka i njegovo pismo na Facebooku, a da su svi ostali maloljetnici koje se u tekstu citira, zaštićeni i spomenuti samo inicijalima.

Povratak

AKTUALNO