hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 3. rujna 2010.

NK Plomin vs Ivica Cerovac, Ranko Borovečki

27.09.2012.

Zahtjev NK Plomin za pokretanje postupka protiv Ivice Cerovca zbog teksta "Redari spriječili linč", objavljenoga u  Glasu Istre 25. svibnja 2010. godine, te  protiv Glasa Istre zbog neobjavljivanja ispravka (od 1. lipnja 2010.)

 

Zaključak: Vijeće izriče opomenu novinaru i glavnom uredniku  Glasa Istre jer je objavom neistinitoga podatka igrač Dejan Čović oštećen. Uz to, ako je ispravak i objavljen, nije objavljen odmah, nego tek nakon prijave Vijeću časti.

 

Obrazloženje: U ime NK Plomin, Goran Kavalić žali se na tekst  Ivice Cerovca, tvrdeći da obiluje neistinama i da je napisan s ciljem da oblati NK Plomin, igrače i funkcionare kluba, a ne s težnjom da javnost objektivno izvijesti o tome što se događalo na utakmici NK Plomina i NK Manjadvorci. Kavalić detaljno opisuje kako je došlo do incidenta, tko je i kako u njemu sudjelovao te tvrdi da je događaj interpretiran pogrešno i tendenciozno. Zato je od Glasa Istre zatražen ispravak no kad on nije objavljen, obratio se Vijeću časti.

Igrači NK Plomina Dejan Čović i Robert Brala također su se zbog toga teksta obratili Vijeću časti, a od Glasa Istre zahtijevaju ispriku i novčanu naknadu zbog štete koja im je tim tekstom nanesena.

Glavni urednik Ranko Borovečki u svojem očitovanju tvrdi kako je objavljena samo jedna netočna informacija (priznaje da igrač Čović nikad nije kažnjavan i da nije napao suca na jednoj drugoj utakmici). Zbog toga je obećao objavu ispravka, a zbog pogreške ispričava se i Čoviću i NK-u Plomin i čitateljima.

Povratak

AKTUALNO